Volgers

Volgers

zondag 27 september 2020

de teil

Door een artikel op facebook over het Brielse badhuis, moest ik denken aan onze jeugd. Wij gingen niet naar het badhuis,maar elke vrijdagmiddag in de teil . De keukenloper werd opgerold en er werden pannen vol water gekookt. Eén voor één werden we gewassen. Een washandje voor de ogen bij de prikzeep uit de haren.. Bij nr. drie,mijn broertje werd er wat vers en warm water bijgedaan........Aan het begin van de avond was er dan bijbelclub. Een evangeliserende dame maakte reclame voor haar boodschap met vertellingen en een flanelbord. Op het pleintje vlak bij huis. Ik hield van verhalen en zeker die met figuren er bij. Dus wij mochten naar de bijbelclub. Om als onschuldige kinderen gevoed te worden met de visie van die mevrouw. Een kritische noot was er niet.......Eén keer was mijn zusje het niet met de vertelser eens. We kregen te horen,dat we kinderen van Jezus moesten worden,want ons zieltje was zwart. "Dat is niet waar"riep mijn zusje "Wat zeg je"klonk het verschrikt. "Nou mijn zieltje kan niet zwart zijn,want we zijn net in de teil geweest". Het allereerste begin van heel wat meer kritiek.

8 opmerkingen:

  1. Een teil, wat een leuke herinnering! Wij hadden een lavet, iets handiger, maar het ritueel hetzelfde.
    Wat goed van je zusje, zo kritisch al op jonge leeftijd!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie herinneringen. En een grappig verhaal van je zusje. En een flanelbord zie ik ook ineens weer voor me

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een geweldig verhaal. Goed van jouw zusje!
    Wij gingen vroeger altijd in het lavet, dat was ietsje moderner maar niet veel. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geweldig om te zien dat elke jeugd anders was!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook wij gingen in de zinken teil. Ik mocht altijd als eerste omdat ik de oudste was. Mijn zus kan daar nog verbolgen over zijn. En terecht, zij zat altijd in wat smoezelig lauw water. Want na een week veel buiten spelen was ik niet zo kraakhelder meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een vreselijke en absurde boodschap om aan een kind te geven zeg: je zieltje is zwart... Heel kwalijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. We zijn ook niet lang gebleven op die club. De gewone zondagschool voelde beter en daar vertelden ze ook mooie verhalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik wist niet eens dat ik wist wat het was, een flanelbord, maar Google is geduldig: echt een oja-moment, hahaha. De vrijdagse tobbe is zeer herkenbaar, wij waren met z'n vijven thuis.

    BeantwoordenVerwijderen