Volgers

Volgers

dinsdag 7 mei 2019

ijsheiligen



Straks zet ik mijn tomatenplanten weer in de schuur, om te beschermen tegen de koude nacht. Hoewel de echte ijsheiligen pas 11 mei beginnen, lijkt het de laatste dagen op dat verradelijk weertype. Goed voor de tuincentra, als mensen al vroeg plantjes kopen. Want vriezen die dood, dan volgt misschien een tweede ronde.
Ik las een stukje over de ijsheiligen. Daar stond, dat de laatste jaren met het toenemende vroege warme weer, ook de laatste nachtvorst eerder zal zijn.  Dat hoop ik maar. Dan kunnen de tomaten planten eerder in de volle grond. Nu vergeet ik ze wel eens buiten te zetten.
De enige plant, die zich niets van temperatuur aantrekt is de snijbiet. Regelmatig kan ik al een portie voor een omelet plukken. Ook de gezaaide rucola doet het goed. En de gekochte slaplantjes hebben helemaal geen last van de kou.
Laat de koude nachten maar over zijn. Geen muts meer op bij het vroege fietstochtje. Geen kachel hoog om het lekker warm te krijgen. Laat een stel andere heiligen,  nu de titel "ijsheilige" maar krijgen.

5 opmerkingen:

  1. Weet je ,teveel mensen houden zich vast aan die ijsheiligen .Wanneer je al heel vroeg in het seizoen planten buiten zet wennen ze aan de koude nachten .Zelf trek ik me er niets van aan en mijn zomerbloeiers hebben in de loop der jaren heel veel koude nachten en zelfs vorst doorstaan en overleefd

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat wist ik niet. Bij de kweker staan zelfs waarschuwingen bij bepaalde planten

      Verwijderen
    2. Klopt dat bij de kwekers staat dat je ze moet beschermen tegen nachtvorst .Ik heb dat nog nooit gedaan en blijkbaar worden de planten toch ''afgehard'' als ze in de koude nachten gewoon buiten staan zonder bescherming .Maar het is mijn ervaring zeg ik er wel bij .

      Verwijderen
  2. Mijn tomatenplanten die ik van de verdrogingsdood bij de supermarkt heb gered staan er schier bij. Ik hoop inderdaad dat een beetje vorst ze niets zal doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Doet me denken aan een fragment uit het programma Cappucino dat jaren geleden op zaterdagmorgen werd gepresenteerd werd door George Frolig, er was een tuinrubriek in en op de vraag van George aan de tuinman of je de viooltjes in maart al kon kopen antwoordde hij: jazeker dat kan en als er dan nachtvorst komt zijn ze dood en kan je weer nieuwe kopen.

    BeantwoordenVerwijderen