Volgers

Volgers

woensdag 6 september 2017

van de regen in de drup

Krant en tv brengen het bericht als belangrijk nieuws. De frisdrankfabrikanten leveren straks alleen nog de light-varianten in de automaten van middelbare scholen. Arme leerlingen, ze komen van de regen in de drup/aspartaam . Er is onderzocht, dat ook light-producten slechte invloed hebben op de stofwisseling. En dan net doen, alsof deze verandering zo gezond is voor jongeren.
Al zo'n 30 jaar geleden probeerden een groep bewuste leerlingen van de school, waar ik werkte de frisdrankautomaat weg te krijgen. Helaas het apparaat bracht een leuke som op. En de directie wilde de leerlingen niet van het plein, richting supermarkt hebben.
Wat een korte tijd wel lukte, was de verkoop van fruit in de kantine. Naast alle repen en vreselijke roze koeken ging de conciërge op verzoek van een groep leerlingen ook appels verkopen. Maar toen deze meiden na hun eindexamen verdwenen, zakte ook de appelverkoop in en stopte.
Eén initiatief had wel veel resultaat. Terwijl het niet eens als "gezond"bedoeld was. Elke dag kookte een klas soep en verkocht die in de middagpauze. De prijs was lager dan die van de frisdrankautomaat. Soep werd er veel gegeten.
Het lijkt me heel moeilijk om pubers gezond te laten eten en drinken. Het voorbeeld thuis zal meer invloed hebben, dan het aanbod op school. Zeker als de automaat gevuld is met nep-gezonde drankjes.

2 opmerkingen:

  1. In sommige lightdranken zit meer suiker dan je verwacht....gewoon marketing taal om vooral maar te verkopen. Ze geven suiker gewoon een andere naam. Water met een smaakje, kijk maar eens wat daar in zit.

    BeantwoordenVerwijderen