Volgers

Volgers

zondag 15 september 2024

klokken

Tijdens mijn ochtendwandelingetje begonnen de kerkklokken te luiden. Zo'n zondags geluid. Ik luisterde goed. Het leek me een grote klok samen met een kleine. Of dat tegenwoordig echt is of een opname via luidsprekers weet ik niet ...... Het bracht me meteen terug naar vroeger. Mijn broertje en zijn vriendinnetje luidden de klokken van de kerk in den Briel. Soms hielp ik ook mee.Op een ochtend stopte abrupt het klokgelui. Dat zat niet goed. Ik was thuis en rende naar de kerk.Mijn ouders zaten daar en hadden niets gehoord.Op de traptreden voor de klokken verdieping zaten twee geschrokken kinderen. Bleke gezichtjes,trillen. Er was met een rotklap een groot stuk van de klokkenstoel naar beneden gekomen en had hun gemist.Dat was het einde van hun zondagse "bijbaantje".

dinsdag 10 september 2024

ganzen

Tegen zonsopgang en ondergang komen grote hoeveelheden ganzen langs. Ik hoor ze al aankomen vanuit de verte. Ik vermoed,dat ze dan van fourageer-plek naar slaapplaats vliegen. Het is een mooi geluid en gezicht,zo aan de nog net lichte hemel....... Helaas zijn die hoeveelheden niet prettig voor iedereen. Ik las,dat er voetbalvelden gesloten zijn,vanwege alle ganzenpoep. Ook kunnen boeren er last en schade van hebben. Te grote populaties worden uitgedund. Maar ik als simpele burger geniet er van. En zeg in mezelf "een goede nacht,waar dan ook".

vrijdag 6 september 2024

invloed

Gisteren kwam een jonge vriendin koffiedrinken. Als kind kwam ze vaak bij ons,soms ook logeren. We haalden herinneringen op.Het viel me op,dat "normaal gedrag"in mijn ogen zo'n invloed kan hebben op een ander Ze zei "Jullie waren de enigen in mijn puberteit,die me een leuk kind vonden en niet die rotmeid".Ook kwam ze in de weken voor een schoolonderzoek hier logeren. Mijn discipline met mijn schoolwerk stimuleerde haar om ook te gaan leren.Later met haar MDGO-examen mocht ze in ons huis,om in alle rust te studeren. Wij waren een paar dagen weg."Door jullie heb ik het gehaald"zei ze nu. Gelukkig is een mens zich niet bewust van alle inmpact. Want het kan ook negatief zijn.......Van haar eigen nu volwassen kinderen hoorde ze weer een verhaal over snoepjes pikken,als jaren later de familie hier op bezoek was. De jongentjes speelden met een serviesje in de zitkamer. Rammelden met kopjes voor de herrie en pakten dan stiekem drop uit de pot.Gelukkig weet ik niet alles.

dinsdag 3 september 2024

nieuwe kennis

Mijn mening over corona en vaccinatie heb ik hier niet gedeeld. Dat is ieders eigen standpunt. Maar met het bekend worden van "verborgen informatie"via de WOO-verzoeken in Nederland en de RKI-files in Duitsland,toch deze keer dit onderwerp. Omdat de kranten en tv-programma's er zo weinig over melden.