Volgers

Volgers

dinsdag 24 oktober 2023

Sterke vrouwen.

Gisteren keek ik de opname van het programma "dokter Ruben". Deze keer was hij in Congo. In een ziekenhuis van een arts,die verkrachte en daardoor verminkte vrouwen helpt. Al eerder had ik iets van deze arts gezien. Maar deze uitzending was zo indringend. Ruben weet mensen aan het praten te krijgen. Vrouwen vertelden,wat hen overkomen was.Een beveiligingsman liet los,dat hij ook een kind van verkrachting was.De mevrouw van de intake werd thuis ook mishandeld door haar man.........Maar wat een sterke vrouwen.Vaak verstoten door hun man,met de nek aangekeken in het dorp en zorgend voor een kind van de verkrachters.Die kinderen worden ook buitengesloten.Het meest trieste was een gesprek met de mannen. Vrouwen vragen er om.Als je vrouw verkracht is,daalt je aanzien in het dorp en moet je haar wel verstoten.Die reactie van mannen en ook het dorp stapelen nog meer ellende op het trauma.Alleen het geloof was nog een houvast. En natuurlijk een operatie bij de kliniek van de arts.De dokter werd trouwens ook bedreigd en kon niet meer buiten zijn beveiligde kliniekterrein komen.De uitzending was een confrontatie met een zwart deel van de menselijke geest.

4 opmerkingen:

 1. Een heel indrukwekkende aflevering! Koning Filip van België en koningin Mathilde waren tijdens deze aflevering ook nog op bezoek aan de kliniek, maar ik had niet de indruk dat die veel konden uitrichten, behalve dan enige financiële en emotionele steun.
  Heel triest dat de schuld van de verkrachtingen, vaak door meerdere mannen tegelijkertijd, gelegd wordt bij de vrouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als we het over dezelfde arts hebben heeft hij een paar jaar geleden de Nobelprijs gewonnen. Documentaire heet dan " the man who mends women". Dank voor de tip - het klinkt inspirerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeetje, dat lijkt me zowel een bijzonder als toch ook wel droevig stemmend programma....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die arts geeft vrouwen hoop en vertrouwen terug in de mensheid. Al is het maar een klein beetje.

  BeantwoordenVerwijderen