Volgers

Volgers

vrijdag 11 november 2016

de afwas

Door onze manier van eten is het gevolg een kleine afwas. Ik heb daardoor nooit het verlangen gehad naar een afwasmachine. Soms wast mijn man af en ik heb er ook geen hekel aan. In de winter met gloeiend water uit de ketel op de kachel. Lekker warm voor de gewrichten.
Laatst stond ik te zingen tijdens het afwassen. Het deed me terugdenken aan mijn jeugd. Wij moesten altijd helpen met de afwas. Mijn moeder waste. Afwisselend droogde mijn zus of ik en de ander ruimde op. Mijn zus had soms de truuk,dat ze z.g. naar de wc moest ,juist dan..
Het was een moment voor vertrouwelijke gesprekken,zo met z'n drietjes in de keuken. En we zongen vaak. Af en toe een canon. Dat maakte dan dat de taak snel gebeurd was.Misschien dat daardoor afwassen nooit een beladen klus is geweest.
Ooit had ik wel een hekel aan dat werkje. Tijdens een stage in een vakantiekolonie was dat regelmatig de "leerzame"klus voor de stagiere. Met z'n tweetjes een afwas van 60 man en dan nog niet eens met echt gloeiend water.
 Nee dan is dat tweepersoons afwasje zeker na een éénpansgerecht gewoon een fluitje van een cent.


3 opmerkingen:

  1. In de nieuwe keuken heb ik wel een afwasmachine laten installeren de ruimte had ik ervoor. De bedoeling was voor "later" als ik echt oud zou zijn en bij calamiteiten dat het afwassen met de hand lastiger zou worden.
    Mijn zus had me al gezegd dat ik hem best wel vaker zou gebruiken als hij er eenmaal stond en kortgeleden heb ik haar een appje gestuurd: je hebt gelijk hij is verslavend.
    Het is inderdaad erg makkelijk en het wordt zo mooi schoon.
    Een nadeel vind ik dat het best veel tijd kost om hem weer uit te ruimen en ik kwam er toen ook pas achter dat hij niet handig staat. De keuken van 6x4 heeft aan beide kanten een aanrecht en de machine staat aan de ene kant en de kast waar alles weer in moet aan de andere kant, dat levert heel wat loopwerk op.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer zo'n herkenbaar stukje, ook wij moesten helpen bij de afwas. Toen we klein(er) waren alleen afdrogen later spoelde moeder alleen voor en was er altijd de strijd wie ging afwassen en wie drogen. Drogen was favouriet dan hoefde je het gasstel niet af te nemen of de gootsteen te boenen met vim Ook bij ons het vele zingen van canon's, vele karretjes op de zandweg zijn er gepasseerd alsmede uilen in olmen, dan wel vader Jacobs. De w.c. truc paste mijn broer ook toe, maar daar trapte mijn moeder niet in!

    Gr. Veronique.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jaaaaah! Canons zingen bij de afwas. Heerlijk. Ik was bijna nooit meer af wegens heftig eczeem en Canons zing ik ook niet vaak meer. Best jammer

    BeantwoordenVerwijderen