Volgers

Volgers

zondag 8 april 2018

meehelpen

Gisterenavond keek ik naar een youtubefilmpje over een gezin, dat zelfvoorzienend leeft. De kinderen helpen daar allemaal mee. Met de dieren, de tuin en de voeding. De moeder maakte een opmerking, die me aan vroeger deed denken. Dat hun kinderen het gevoel kregen deel uit te maken van een team. Dat hun meehelpen(en zij ook) belangrijk waren.
Bij ons thuis was het ook zo. Ik weet nog, dat ik 10 jarige trots was, als ik op drukke momenten koffie en thee mocht zetten voor alle mensen, die in de zaak werkten. Inderdaad het gevoel mee te helpen met het verdienen van het dagelijks brood.
Ook in het huishouden moesten wij bijspringen. Dat was niet altijd leuk, zeker de afwas niet. Mijn zusje had een typische spijsvertering, die moest op die momenten vaak naar het toilet.
Een leuke klus was tafel dekken. Dan kon je stiekem van de chocoladehagelslag proeven. Ook het eigen bed opmaken en stoffen en zwabberen op de slaapkamer was niet vervelend.
Het allerleukste vond ik nog pakjes wegbrengen. Eerst op de fiets en later op de brommer. Een soort voorstadium van al die bezorgdiensten van tegenwoordig. Bij de kleine winkeliers in de dorpen werd ik vriendelijk ontvangen "Ben jij de dochter van Piet?" Vaak ging ik met een koek en een flesje frisdrank weer verder.
Kijkend naar het filmpje bedacht ik, dat ik koeien melken,tuinieren en broodbakken of fermenteren ook heel leuk gevonden had. Helaas ,het bleef beperkt tot boontjes afhalen voor de weck of appels snijden om te drogen.

4 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk verhaal en mooi om op terug te kunnen kijken .Ook ik deed als kind veel verplicht of niet .Het leukste was helpen en rommelen in mijn Vader zijn volkstuin en het liefst samen met hem .Minder leuk het moeten helpen met zijn krantenwijk .Ook hield ik min eigen kamer schoon en waste al heel jong mijn eigen kleding ,ook hielpen mijn broer en ik in het huishouden en ik kookte regelmatig de gerechten van de kookles op de huishoudschool.
  Gr Elisabeth .

  PS ik heb mijn blognaam veranderd

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn zusje had ook een heel aparte blaas-en darmwerking. Wanneer er afgewassen moest worden, had ze ineens zo'n hoge nood. Leuk blog trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig verhaal, herkenbaar. Nog altijd is even afwassen de beste remedie tegen verstopping!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je wordt er als mens alleen maar rijker van als onderdeel van een gemeenschap mag uitmaken.Tegenwoordig ontbreekt 't daar nog wel eens aan.

  BeantwoordenVerwijderen