Volgers

Volgers

woensdag 30 mei 2018

niet gezond meer





Vanavond is het tweede deel van het programma "niet gezond meer". Over obsessief gezond eten en sporten. Ik schrok, toen ik de eerste aflevering keek. De term "orthorexia" kende ik wel. Maar dat de sociale media zoveel invloed kunnen hebben op jonge mensen, ook op het gebied van gezond zijn, dat besefte ik niet.
Ik lees een aantal blogs van foodies. Ook vind ik het leuk, om kookboeken van de bieb te lenen en door te nemen. Zeker de nieuwere ,elk met zijn eigen visie op gezond eten. Soms leer ik er van en pas ik zelf een advies toe. Maar dat mede door deze informatie mensen een grens passeren, dat is triest .Dat op zich heerlijk voedsel hun leven zo beheerst en beperkt, zo zonde.
Wat jammer toch, dat in onze welvarende maatschappij(voor de meeste mensen) voeding zoveel slechts kan veroorzaken. Het grote en overal aanwezige aanbod van bewerkte levensmiddelen is één van de oorzaken van de toenemende obesitas. Maar de ontstane tegenhanger het gezond eten en zelf klaarmaken kan dus ook bij een kleine groep mensen de gezondheid gaan schaden. Als ze te ver doorschieten.
Wat had mijn moeder het dan gemakkelijk. Een beperkt budget en jarenlange gewoonten bij het kiezen en bereiden van voedsel. Er werd niet over nagedacht en iedereen at, wat de pot schaftte.

1 opmerking: