Volgers

Volgers

zondag 13 mei 2018

verschil

Door het blog van zuinigaan kwamen de herinneringen boven. Zij schrijft over de prijsverschillen met 30/40 jaar geleden. Ik dacht daardoor aan de jaren '50 en '60.
Ik weet niet hoe vaste lasten en voeding zich verhielden met het inkomen van die tijd. Wij werden sober opgevoed. Zo anders dan nu. Eén stuk fruit per dag . Alleen limonade(siroop) in het weekend. Het zondagse chocolaatje bij de thee.
Kleding werd doorgegeven en vermaakt. Ik weet nog, dat ik een "nieuwe"jas kreeg uit een weinig gedragen jas van mijn oma. Als we hard groeiden, breidde mijn moeder een stukje aan de trui en de mouwen. Of er kwam een doos met kleding van iets oudere nichtjes.
Toen ik 12 jaar was, wilde ik graag een petticoat hebben. Dat werd druiven krenten voor een kwartje per uur, om zo zelf dat luxe-artikel te kopen. Met nylon kousen was ik heel voorzichtig. Een ladder kon je laten "ophalen"in een textiel winkel. Maar ik moest het van mijn zakgeld betalen.
Af en toe had ik zakgeld over, om een frietje te kopen. Het kleinste zakje van 15 cent. Of een ijsje van 5 cent.
Als ik dan nu mijn voorraad voedsel zie en het gemak, waarmee ik iets kan kopen, is er een groot verschil met die tijd. Maar ik realiseer me, dat ook nu niet iedereen zó kan leven. In deze tijd met zijn vele verleidingen is sober leven veel moeilijker dan het was in mijn jeugd.

4 opmerkingen:

 1. Zo herkenbaar wat je schrijft .Ook bij ons thuis de gewone Hollandse pot en zo gezond en lekker want mijn pa had zijn volks tuintje .Een rookworstje bij het eten in 4 stukjes en vader kreeg altijd een iets groter stuk wat hij helemaal nergens voor nodig vond .Ook voor mij heel veel afdankertjes van familie e d waar ik dan weer blij mee was .En ja zakgeld was niet royaal ook niet toen ik werkte .En wat kunnen we veel doen nu maar is het echt zoveel beter ?
  Gr Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Veel mensen gaan weer terug naar de basis. Blijkbaar levert de overdaad die er is niet meer op om ons beter te voelen. Ik vind het nog steeds leuk om rond te snuffelen naar van alles, maar vraag mij tegenwoordig wel af of ik iets nodig heb of niet. Zo is de keuze snel gemaakt. Want meestal heb ik het niet nodig. Scheelt in de beurs.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik herinner me een bikini waar mijn moeder aan de onderkant van het bovenstukje en aan de bovenkant van het broekje een stukje aan naaide. Zo kon ik er nog een jaar mee doen.
  Mijn oudere zus had 1 merkspijkerbroek en die werd te klein. Mijn moeder haalde een broek bij Scholten (nu Wibra) en naaide het merkje van de ene broek op de andere. Ik betrapte haar toen ik een keer ‘s avonds uit bed kwam...

  BeantwoordenVerwijderen