Volgers

Volgers

donderdag 7 november 2019

invloed



Soms lees ik een boek, dat me flink aan het denken zet. Dat was ook bij " hoe gaan we dit uitleggen". Trouwens de schrijver kan goed uitleggen.
De overvloed aan soms tegengestelde informatie over de opwarming  en uitbuiting van de aarde maakte me al tijden aan het twijfelen. Had de mens zoveel invloed of was de zon voor het grootste deel verantwoordelijk voor huidige verschijnselen. Ik hoopte het eerste, want dan viel er te corrigeren.
De schrijver bekijkt het klimaat over jaren. Legt dan uit, wat er nu verontrustend aan het veranderen is. Bovendien is hij zo eerlijk te zeggen, dat alles wat er gaat gebeuren niet met zekerheid te voorspellen is. En hij heeft een zeker optimisme over de bereidheid  van burgers  en iets minder regeringen en bedrijfsleven om iets te doen.
Het boek heeft me stil doen staan bij het denken over de toekomst van jonge mensen. Ik heb zoiets van "ik doe mijn best niet te veel te vervuilen en na mij (letterlijk?) de zondvloed. Maar jonge mensen hebben nog een heel leven voor zich. Als ik 20 jaar was, werd ik ook actievoerder


3 opmerkingen:

  1. Ik zou ook een klimaatprotester zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt interessant, en doet me denken aan het boek dat ik voor mijn filosofiegroepje moet lezen: Dwalen door het antropoceen. Dat gaat juist over de rol van de mensen en dat we niet moeten denken dat we de 'catastrofes' die eraan komen kunnen tegenhouden. Lekker deprimerend...

    BeantwoordenVerwijderen