Volgers

Volgers

zaterdag 23 november 2019

zuinig



Regelmatig duiken berichten op over de vervuiling van auto's. Vooral een dieselmotor is de gebeten hond. Het valt me op, dat er zo weinig bericht wordt over zuiniger motoren. Nee, een elektrische auto kan nu supersnel optrekken. Een grotere afstand per accu-lading lijkt me belangrijker. Het aantal slurpende SUV's neemt toe. Maar gelukkig is er een Australische monteur, die een motor ontworpen heeft, die op water en benzine rijdt. Zou zijn uitvinding worden weggekocht?
"Ken jij veel mensen, die hun hele leven een simpele zuinige auto gereden hebben?" vroeg mijn man. Helaas niet veel. Wij hadden altijd een bestelwagentje. Mijn man sleutelde er aan en werd enthousiast, als de auto nog zuiniger reed. Jaren lang mengen we wat plantaardige olie door de diesel voor een betere uitstoot.
De huidige auto rijdt af en toe 1 op 30. Wel diesel. Maar van bron tot tank lijkt me dit schoner dan een veel meer gebruikende grote benzine-car.

3 opmerkingen:

  1. > Maar gelukkig is er een Australische monteur, die een motor ontworpen heeft, die op water en benzine rijdt.

    Eh.... de meeste auto's rijden op benzine. En water moet je er ook in gooien, voor de ruitenwissers. Wat is er speciaal aan deze auto? Hoeveel zuiniger is deze motor vergeleken met een gewone benzinemotor, als je ze in een even grote en zware auto zou inbouwen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De techniek om auto's op water(stof) te laten rijden of zonne-energie bestaat allang maar de olieindustrie heeft zoveel macht dat die techniek niet in auto's terecht komt. Uh, je weet dat je beboet kunt worden voor het aanlengen van de diesel? Net als dat je niet de diesel voor tractoren in je auto mag gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij hadden, jaren geleden, een vwcaddy door mijn man omgebouwd om op plantaardige olie te rijden. We kochten een 1000 liter vat en duizend flessen zonnebloemolie. Jaren zo gereden, steeds met wat lege zonnebloem-olie flessen van duitse supermarkt achterin. Olie, gekocht in Duitsland en meteen in de tank gedaan, was niet strafbaar.

    BeantwoordenVerwijderen