Volgers

Volgers

woensdag 17 mei 2023

Homo Deus

Het tweede boek over de geschiedenis van de mensheid gaat in tegenstelling tot "Sapiens"over een mogelijke ontwikkeling van de mensheid in de toekomst. Weer heel goed geschreven,maar doodeng.Iemand die de menselijke ziel een fantasie vindt en ons mensen een verzameling algoritmes, kijkt heel anders tegen de wereld en alles,wat daarop leeft aan.Het upgraden van een mens tot een superwezen,een God-mens kan dan een boeiend wetenschappelijk experiment worden.......De schrijver beseft wel,dat maar een kleine hoeveelheid rijke mensen de upgrading kunnen betalen. Hij vraagt zich af,wat er met de "gewone mens"moet gebeuren.In een virtule wereld plaatsen met voldoende eten en afleiding? Of misschien elimineren? ........Dat verbeteren van mensen gebeurt eigenlijk al in kleine stapjes. Meestal medisch. De pacemaker van een vriend. De insuline-sensor van mijn zus. De nog buiten het lichaam gedragen aparaatjes die je lichaamsfuncties monitoren.Nu levensreddend en soms een leuk speeltje. Maar in dat boek werd het doorgetrokken naar totale controle van lichaam, gevoelensen gedachten. Boeiend om te lezen allemaal,maar ik werd er triest van

4 opmerkingen:

  1. Ik zou die boeken ook eens moeten lezen. Maar ik zie er een beetje tegenop, vanwege de inhoud. Ik weet zeker dat ik er net als jij triest van word. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee en hopelijk kunnen we in de toekomst nog steeds onze eigen keuzes maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hee ik mis mijn reactie?? Zeker vergeten te versturen. Ik schreef dat ik ziel niet zie als zlfst nw maar als werkwoord bezieling en dan geeft dat de inhoudelijkheid aan van wat leven in essentie is. Dan hebben we nog heel wat te doen en te verwezenlijken afgezien van de vormkant. Maar ok begrijp dat het onwerkelijk griezelig wordt beschreven. Want wat is bezieling zonder de ons bekende hersenen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat klinkt zowel heel intrigerend als heel onheilspellend Izerina....

    BeantwoordenVerwijderen