Volgers

Volgers

zaterdag 28 januari 2017

rangorde

Het is al weer zeven jaar geleden, dat we in Frankrijk een harig hoopje hond kregen. Merle is uitgegroeid tot een sociale hond, die graag speelt.
 
 
Maar de honden uit haar puppentijd zijn minder speels geworden. En ravot Merle als oudere teef meestal met jongere honden, soms ook pups. Daardoor is zij automatisch de hoogste in rangorde. Komt er een vreemde hond bij een spelend groepje , dan verdedigt ze die positie met dominant gedrag.
Maar langzaam aan begint een speelmaatje van haar volwassen te worden. Het lijkt er op, dat die hond Merle's positie begint te ondergraven. Niet als ze samen spelen. Dan heeft die kleinere jonge hond niets in te brengen. Nee, als er een andere hond bovenop Merle springt, dan neemt die kleine de kans waar. En hapt in de nek met een felheid, die ze normaal niet heeft.
 
 
 
 
Als Merle van twee kanten besprongen wordt, is haar leeftijd merkbaar. Laatst werkten twee jonge honden haar tegen de grond en ze kon ze zich er niet onderuit werken. Eenmaal overeind had ze de staart tussen de poten en stond verdwaasd te kijken.
Om haar dominantie extra te benadrukken gaat ze rijden op die kleine bruine. Maar dat wil ik niet.
Ik ben heel benieuwd, hoe het zich gaat ontwikkelen. En wanneer Merle echt "oude hond" wordt en haar plaats in de rangorde verliest. Mocht het te erg worden, dan grijp ik wel in.
 
 
 
 
 
 

2 opmerkingen:

  1. Het lijkt altijd een heel gevecht als honden zo doen, hè?
    Misschien legt ze zich er wel bij neer en kiest ze eieren voor haar geld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Meestal lossen ze het zelf wel op. En anders even je stem late horen. Wil ook wel helpen.

    BeantwoordenVerwijderen