Volgers

Volgers

vrijdag 30 augustus 2024

erwteneiwit

De laatste tijd kom ik steeds producten tegen met erwteneiwit.Een kennis koopt wel eens aparte producten voor me. Ze weet,dat ik het leuk vind te proeven. Maar de laatste pasta met erwteneiwit smaakte me niet. Ook de couscous van erwteneiwit vond ik niet lekker. Die is wel goed als bindmiddel in de soep. Ook las ik over gehakt,gemengd met erwteneiwit. Voor mij vreemd om vlees en plantaardig te mengen. Toch wil ik het een keer proberen....... Van die kennis heb ik wel peulvruchtenpasta leren eten. Heerlijk en goed vullend. Ook de kikkererwtencrackers smaken me goed.. Zo worden peulvruchten in steeds meer producten verwerkt. Beter dan insectenmeel bijmengen. Maar een heerlijke groentenstoofpot met bonen of kikkerwten blijft me nog steeds goed smaken. Niet vermalen of verwerkt,maar gewoon ouderwets.

dinsdag 27 augustus 2024

Edgar Cayce

Door de "von Däniken uitzending"ging ik weer eens de programma's op History bekijken in de gids.. Daar zag ik iets over Edgar Cayce. Vroeger heb ik over hem gelezen,boeiend allemaal.Maar nu een uitzending over zijn leven met echte beelden. Wat een gave had die man. Het lijkt me niet altijd makkelijk. Gelukkig kwam zijn weten,als hij in slaap/trance was.......Altijd dacht ik,dat Cayce op medisch gebied bezig was. Diagnoses stellen kruiden adviseren. Maar nu hoorde ik,dat hij ook allerlei berichten had over het verre verleden. De bouw van de piramiden,het leven in Atlantis. Zo ook zijn voorspellingen over de toekomst,die vaak uitkwamen.De ineenstorting van de beurs. De tweede wereldoorlog....... Al zijn readings zijn opgeschreven. Er valt nog veel te lezen en ontdekken in die aantekeningen. Met de technische kennis van nu. Wachten op een ev. volgende uitzending

vrijdag 23 augustus 2024

toevallig

Toen ik laatst de tv aanzette,viel ik in een aflevering van Ancient Aliens over Erich von Däniken. Meteen opgenomen en gisteren gekeken. Zijn bestseller "waren de goden kosmonauten" veranderden mijn wereldbeeld. Ook ontstond de belangstelling voor ufo's. Wat ik leerde gisterenavond,was dat ik één van de miljoenen mensen ben,die zo geraakt werden door dat boek.Dat had ik nooit beseft........ Ook niet,dat films zoals "close encounter"en "starwars" geinspireerd waren op de boeken van von Däniken. Verguisd door de meeste wetenschappers,waren er enkelen die in zijn richting verder onderzoek deden. Zo wordt een bepaald wiel nu gebruikt,doordat een wetenschapper goed las in het bijbelboek Ezechiël en dat wiel namaakte. Regelmatig kwam ook de 93 jarige "captain Kirk"uit Star Trek aan het woord. Dat was een leuke vent om te zien vroeger en heeft nu een mening als in zijn vroegere serie....... Maar dat het geloof in buitenaardse contacten tegenwoordig zo wijd verspreid is,verbaasde me. Maar goed documentaires en nieuwe boeken in de gaten houden. Wie weet kom ik weer zo'n boeiende aflevering tegen.

dinsdag 20 augustus 2024

tevreden

Vroeger leefden we eenvoudig. Ik wist niet beter als kind.Als er eens financieel mindere jaren waren waren,maakte mijn moeder een jas voor me uit een oude van oma. Mijn zus was zo hard gegroeid,dat haar truien verlengd werden met extra boorden. Ook het eten was eenvoudig.......Eens iets extra's of moois,daar werd ik blij van. Voor een kwartje per uur druiven krenten en dan die mooie petticoat kopen. Een heel jaar babysitten en mee kunnen op een dure werkweek van school.Waarschijnlijk is zo leven de basis geweest voor mijn gevoel "ik heb genoeg".Zelfs in een kringloopwinkel koop ik zelden iets,wat niet echt nodig is. Doe ik dat wel,dan is het een bewust aanschaf...... Ooit halveerde in korte tijd ons inkomen en volgden er zeven magere jaren. Daarna was het gevoel van "ik heb genoeg"nog sterker.Het fijne is,dat de buffer groot genoeg is om van alles aan te schaffen. Mijn man zegt wel eens "koop toch een nieuwe e-bike". Ik heb dan zoiets van "als het nodig is in de toekomst een nieuwe scootmobiel,maar liever niet". Dat gevoel van tevredenheid is wel heel rustig.

vrijdag 16 augustus 2024

bijblijven

Gisteren keken we een al veel eerder opgenomen aflevering van Irvin Welsh crime.Eén van de hoofdpersonen was een politieman,die nu vrouw was. Net zoals het neefje/nichtje van de hoofdpersoon.Het verbaasde me,dat die materie nu zo prominent in een gewone detective serie aan bod komt. Regenboogvlaggen,trappen,docenten,die berispt worden omdat ze verkeerde aanspreekwoorden gebruiken,het is een (be)leefwereld,die nu veel in het nieuws komt.......Dan denkt deze bejaarde "waren er vroeger ook zoveel kinderen en volwassenen,die zich in een verkeerd lichaam voelden? Met alle verdriet en discriminatie,die daarbij hoort?". Net als de oude hoofdinspecteur in de serie,kan ik het niet altijd bijhouden. Ik las een stukje(als het echt is) van een meisje,dat zich als een robot identificeerde. Ze had geen menselijke gevoelens. Ooit zei een jonge man hetzelfde tegen me. Hij had het syndroom van Asperger. Ik hoop,dat niet te veel jonge kinderen de weg van geslachtsverandering ingaan. Want die medicatie heeft veel bijwerkingen en de behandeling maakt niet altijd gelukkig.

maandag 12 augustus 2024

oud worden

Een paar weken lang keek ik naar de serie "secret of the superagers". Interviews met oude mensen,die heel fit waren. Om jaloers op te worden.Maar ook onderzoeken naar de mogelijkheden om veroudering te stoppen of zelfs om te keren. Er zaten voor mij bekende feiten bij,maar ik leerde ook nieuwe dingen. Nooit geweten,dat voetballen of springen goed was om botontkalking te verminderen of zelfs te verbeteren. Hier en daar werd wel de nadruk op een jong uiterlijk gelegd. Voor mij is gezond en fit zijn belangrijker....... Wat ik triest vond,was soms het commentaar van de maker,Michael Mosley. Hij wilde ouder worden dan zijn vader en grootvader. Was enthousiast over bepaalde manieren om gezond heel oud te worden. Op het moment van de opnames,wist hij niet,dat hij deze zomer zou overlijden. Tijdens een wandeling op Kreta bij flink hoge temperaturen. Ja,soms loopt het leven anders,dan iemand in gedachten had.

vrijdag 9 augustus 2024

Blijdschap

Woensdagmiddag kwam de "oude"buurvrouw koffie drinken. Ik had gevraagd,of ze haar hondjes mee kon nemen. Dat was een blijdschap. Een heel kermconcert. Vooral van die kleine bruine.Ik bleef aaien en zachtjes zeggen "maar ik ben ook zo blij".....Het grappige is,dat ze na anderhalf jaar zich net zo gedroegen,alsof ze gisteren nog door de opening van de heg kwamen. Water zoeken op een bepaalde plek. Weten waar de brokjes staan en daarnaar gaan kijken. Zelfs het hele aai-ritueel,op schoot bij het vrouwtje en dan geaaid door de buurvouw,was vanzelfsprekend. Het was gezellig bijpraten. Het wonderlijke van al,de hondjes taalden niet meer naar hun oude huis.

maandag 5 augustus 2024

woke

Jaren geleden hoorde ik voor het eerst over "woke". En moest opzoeken,wat daarmee bedoeld werd. Zo langzamerhand valt er zoveel onder die term,dat ik het niet helemaal meer snap.Wat me opvalt,is dat onder de noemer van "jezelf mogen zijn en geaccepteerd worden".soms juist anders denkenden gediscrimineerd worden tot conflicten op het werk of ontslag toe. Mijn man vond een stukje over de oorsprong van de term woke. Nooit gedacht,dat het een song van Leadbelly zou zijn.

vrijdag 2 augustus 2024

met andere ogen

Deze week probeerde ik een statushouder uit te leggen ,wat de eigen bijdrage in de zorgverzekering is en wat er wel of niet vergoed wordt. Hij snapte er niets van. "Ik betaal toch elke maand premie? " Niemand had hem dit verteld en hij was flink geschrokken van een rekening van ruim 300 euro. Een bezoek aan de huisarts is kosteloos. Maar de onderzoeken,die de huisarts voorschrijft niet. Sommige medicijnen worden wel vergoed,anderen niet. Na het opsoeperen van de 385 euro wordt bijna alles weer vergoed. Dat hele circus begint in 2025 weer overnieuw.Kijkend door de ogen van iemand,die vrije medische hulp gewend is,zag ik de warwinkel van onze regeltjes. Gelukkig is er een betalingsregeling mogelijk. Maar dat die doorloopt tot in 2025 en dan ook het nieuwe eigen risico ook begint,was te moeilijk voor iemand met geen boekhoudknobbel.Ik voelde me gewoon een slechte leerkracht. "Vanaf nu kun je kosteloos ziek worden dit jaar. Maar blijf gezond,dat is beter"eindigde het verwarring brengende gesprek.