Volgers

Volgers

maandag 11 januari 2021

huisvuil

Terwijl ik gisteren het GFT in de klicko deed en het restvuil en plastic in de verschillende ondergrondse containers deed,dacht ik aan onze hoeveelheid huisvuil. Ik vroeg aan mijn man "Weet jij nog,hoeveel vuilniszakken wij heel vroeger per week hadden? In de tijd,dat er nog niets gescheiden werd en je gewoon je eigen vuilnisbak had en de zak op de stoep zette?"We dachten één zak en niet eens altijd helemaal vol.........Wat is er dan nu veel meer alval, als ik alles optel. Papier,glas,plastic,kleding en restafval. Bovendien gaan grote spullen en chemisch afval naar de milieustraat.Ik probeerde herinneringen op te delven. Er waren minder folders en ongewenst drukwerk. Jaren lang kochten we melkprodukten,maar ook sap e.d.in glazen retour-flessen. Schroefjes enz. gingen per stuk.Groenten en fruit zat vaak in papier.Waarschijnlijk consumeerden we ook minder. En ik heb het idee,dat veel verpakkingen nu volumineuzer zijn......... Al een tijd gaat de slinger van de huisvuil-klok weer de andere kant op. Veel afval wordt gescheiden en hergebruikt. Hier en daar zie ik,dat op de verpakking gelet wordt.En de heel bewuste mensen gaan met eigen potjes,netjes en een bijenwasdoek hun boodschappen doen.Helaas dat doe ik niet,alleen de netjes voor fuit en groente heb ik.Zou het nog beter worden?

5 opmerkingen:

 1. Ik zette net ook de zak met plastic afval aan de weg. Het is schrikbarend, ben het helemaal met je eens. Het is vaak niet mogelijk iets zonder de plastic verpakking eromheen te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O ja wat erg he. De aarde schudt op haar grondvesten. En nu? Soms voel ik me machteloos en toch doen we (ik) er voor het grootse deel aan mee. Zo voel ik dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toen ik mijn plastic nog scheidde, schrok ik ook van de grote hoeveelheid. Ik had toen verder maar een klein beetje afval, maar nu ze in Rotterdam de plastic-containers hebben weggehaald (ze halen het achteraf uit het afval, zeggen ze), heb ik weer elke week een volle vuilniszak.

  Probeer op verpakkingsmateriaal te letten. Melk koop ik in statiegeldflessen, ik neem een grote tas mee naar de groenteboer waar alles los in mag, en voor Sinterklaas heb ik shampoo bars gevraagd. Maar bv. vlees, kaas, vis, wc-papier en afhaal-chinees zit dan wel weer allemaal in plastic.

  Heb wel eens tissues in een kartonnen doos gekocht ipv wc-papier, een eigen bakje meegenomen naar de visboer en daar de haringen in laten doen, ben wel eens omgereden voor azijn in een glazen fles. Maar het is zo'n gedoe, en het wordt nooit echt routine. Als je spontaan een boodschap gaat doen, heb je alweer geen bakjes en zakjes bij je. Op een gegeven moment denk je toch al snel: 'what the hell'. Je voelt je zo'n roepende in de woestijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik schrik ook regelmatig van de hoeveelheid afval... Ik zou dat echt graag verminderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het op dit moment lastig om verpakkingszuinig te winkelen. Wel een voornemen voor betere tijden.

  BeantwoordenVerwijderen