Volgers
Volgers
zondag 31 maart 2019
minder...en dan
In de laatste aflevering van Floortje trof het me, dat die familie gevlucht was voor de maatschappij van alleen maar consumeren. Steeds meer is dat te zien en lezen op blogs, youtube of boeken. Het consumindervirus lijkt zich langzaam te verspreiden.
Het is goed, dat we niet bezig blijven de grondstoffen er met een vaart doorheen te jagen. Voor instant-geluk en met een staart van vervuiling en afval. Maar stel, dat inderdaad steeds meer mensen tevreden worden. Alleen nog kopen en gebruiken, wat ze echt nodig hebben en het dan ook verslijten. Ze kunnen minder werken ,hebben meer tijd voor elkaar en hun medemens.
Hoe zou dan de economie er uit gaan zien? Die is gebaseerd op groei. En als al die flutdingetjes van slechte kwaliteit niet meer verkocht worden, welke invloed heeft dat op de (nu onmenselijke)werkgelegenheid in arme landen?
Mijn fantasie en kennis is ontoereikend om zo'n toekomstscenario te bedenken. Ik hoop alleen, dat de verandering langzaam blijft gaan. Zodat er goed op ingespeeld kan worden. Ik bedacht nog wel, dat als iedereen zijn spullen echt verslijt, er weinig kringloopwinkels meer zullen zijn. Want die bestaan bij de gratie van de wegwerpmaatschappij.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
De economie, dat is de lokale, nationale en internationale industrie en handel die wij mensen nodig hebben. Als we minder nodig hebben, is er minder economie. Maar omdat we minder nodig hebben, zal dat ook niet erg zijn.
BeantwoordenVerwijderenBijvoorbeeld... er werken nu natuurlijk veel mensen in de verkoop. In winkels en zo. Die beroepen zou je minder gaan krijgen als mensen minder prullen kopen. Maar ja, mensen hoeven ook minder te werken als ze geen prullen kopen, dus mensen kunnen met een baan van minder uren toe. En dus kunnen de "werkloze" verkopers aan de slag in andere, nog wel noodzakelijke beroepen. Maar het is inderdaad goed als de verandering langzaam zou gaan. Dan zouden mensen zich heel rustig om kunnen scholen, of al aan het begin van hun carrière een ander pad gaan kiezen.
Mijn hoop is dat er dan weer meer waardering komt voor vakmensen, die spullen goed kunnen repareren. Die ontwikkeling zou ook weer goed zijn voor de economie.
BeantwoordenVerwijderenAls we minder nieuwe gadgets hoeven kopen, kunnen we dat geld weer uitgeven aan een vakmens "om de hoek" ipv troep uit sweatshops in verweggistan.