Volgers

Volgers

vrijdag 15 november 2019

100-ste aap effect

Toevallig had ik weer een klimaat boek(je). Een novelle van Jan Terlouw. Een eenvoudige verhaallijn verweven met allerlei klimaat-feiten. Leerzaam. Ik snap nu waardoor de mogelijkheid van een aantal strenge winters bestaat. Dat heeft met een afnemende golfstroom te maken.
Al lezend  snapte ik er even niets meer van. Ik was stomverbaasd. De kinderen van de hoofdpersoon gaan een klimaatstaking onder leerlingen en studenten organiseren. De daarop volgende gebeurtenissen zijn exact die van het klimaatmeisje Greta.  De acties van scholieren breiden zich uit in de hele EU.Gesprekken met regeringsleiders tot Europa-niveau toe. Vage beloften en teleurstelling.
Het boekje was uitgegeven in 2015. Nog ver voor de klimaatstakingen van deze tijd. Ik heb zelfs nog gegoogeld of zo'n gebeurtenis zich al eerder had voorgedaan. Maar daar kon ik niets over vinden.
Wonderlijk toch, dat in de fantasie van een wat oudere schrijver zich dezelfde zorgen voor de aarde en de uitingen  en protesten daarover afspelen, als vier jaar later bij een Zweedse scholiere. Het 100-ste aap effect?

6 opmerkingen:

  1. Een vooruitziende blik dus. Ik ben zo trots op onze klimaatjongeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De jeugd heeft de toekomst, maar onze generatie draagt zorg voor een goede basis.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat is inderdaad bijzonder zeg. Hij had blijkbaar een vooruitziende blik!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zulke dingen hangen in de lucht, denk ik wel eens. Gevoelige mensen vangen het eerder op. Jan Terlouw is blijkbaar zo iemand. Ik ben benieuwd naar het boekje. Ik zal eens kijken bij de bieb.

    BeantwoordenVerwijderen