Volgers

Volgers

zondag 19 mei 2024

Vroeger

Als kind smulde ik van verhalen over vroeger.Tijdens het afdrogen vroeg ik mijn moeder vaak naar haar jeugdherinneringen. En hoorde over leren fietsen in de grote gang. In de winter stuifsneeuw op je deken.Altijd roomboter. Grote afwassen. Sokken moeten breien.Veel buiten spelen.Eén mooie pop hebben.Ook mijn oma vroeg ik om verhalen. Als 12 jarige paste ik tijdens kerkdienst op mijn demente oma. Als ze dan b.v. wilde gaan koken voor haar man,leidde ik haar af met vragen over vroeger "Hoor daar komt de paardentram"zei ze soms en er volgde een gebeurtenis. Het favoriete verhaal was van haar ontmoeting met mijn opa. In gedachten maakte ik er beelden bij. ......Wat een verschil met tegenwoordig. Vaak veel speelgoed,weinig buitenspelen. Soms al vroeg een spelcomputer of telefoontje. Maar wel vastgelegde herinneringen op foto of film. In mijn moeders jeugd zijn er helaas maar een paar gemaakt.Als ik dan zo'n vergeelde foto zie denk ik "Wat had ik je graag in die tijd ook willen kennen."

5 opmerkingen:

 1. Wat een fij blogje. Natuurlijk roept dit ook veel bij mij op over de verhalen die ik hoorde van bv mijn Opoe die als tien jarige aan de hand van haar moeder naar Amsterdam ging voor een dienstje. Ik heb daar nu achteraf veel te weinig over gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jij hebt vragen gesteld en dat is fantastisch. Het is een van de dingen waar ik spijt van heb: te weinig gevraagd toen ik de kans nog had!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vraag mijn vader tegenwoordig de oren van zijn hoofd, nu het nog kan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een lieve gedachte over je moeder Izerina. En wat mooi dat je zo graag naar de verhalen van je moeder en oma luisterde. Dat is ook eigenlijk veel leuker dan filmpjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi stukje. Ik had ook wel meer willen weten over het leven van mijn ouders vroeger, maar ze zijn er al heel lang niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen