Volgers

Volgers

zondag 10 augustus 2025

de hondsdagen

Vroeger sprak mijn moeder wel eens over de hondsdagen.De periode van ong.20 juli tot 20 augustus. Met veel hoge temperaturen en luchtvochtigheid.Zonder koelkast was het moeilijker om vlees en zuivel te bewaren. Vaak moesten wij kinderen elke dag naar de slager en bakker. De melkboer en groentenman kwamen langs huis........Nu is bij mij het fermenteren een paar keer mislukt. De kiemgroente schimmelde en het zelfgebakken brood is korter houdbaar. Ineens dacht ik aan mijn jeugd en het snellere bederf tijdens de hondsdagen. Zou dat nu ook zo kunnen zijn? Ik weet het niet. Maar wacht voor alle zekerheid nog een paar weken voor ik opnieuw ga fermenteren en kiemgroenten maken. Het brood haal ik in kleinere porties uit de vriezer.

8 opmerkingen:

  1. Brood beschimmelt bij mij nu ook sneller. Bladgroenten veranderen snel in snot.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sneller beschimmeld brood inderdaad. En snotkomkommers.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Traditioneel is er een periode in juli/augustus met drukkend weer waarin ook het voedsel sneller bederft en beschimmeld. De hondsdagen is een periode van een week of 3 รก 4 die valt tussen begin juli en half augustus. Belangrijkste kenmerk vsn de Hondsdagen is dat een ster (Sirius?) gelijk opkomt met de zon en dus niet meer met het blote oog zichtbaar is. Dat fenomeen wordt om de een of andere reden de Hondsdagen genoemd en omdat die periode regelmatig samenvalt met die paar weken benauwd weer in juli/augustus wordt al gauw synoniem met de Hondsdagen. Dit jaar vielen de hondsdagen van begin juli tot begin augustus. Ze zijn al voorbij.
    In Drenthe kennen we een gezegde voor iet dat heel plots op komt zetten "Dat komp as een dunderbui in de Hondsdagen"

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het wordt zo genoemd omdat de ster Sirius ook wel de Hondsster wordt genoemd en in het sterrenbeeld Grote Hond staat. De hondsdagen zijn nog niet voorbij dit jaar, voor 2025 van 19 juli tot 21 augustus (bron Enkhuizer Almanak). Ik vind dat dankzij de koelkast voedsel sneller bederft, maar dat is mijn persoonlijke ervaring. In vroegere tijden was het vast heel moeilijk om etenswaar 'goed' te houden daarom waren er tot ca. 1930 ook ijskelders en hadden veel huizen zelf een kelder waar het koeler was. Volgens mij wordt er in NL vrijwel niet meer gebouwd met kelders maar in bijvoorbeeld Duitsland is het nog steeds veel gebruikelijker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen kelder en geen zolder. Die tellen niet mee in het pintenstelsel voor vaststelling van de huur. Leveren in die zin dus niks op. Maar ik mis die ruimte wel.

      Verwijderen
  5. Ik vind het altijd zo'n veelzeggende term, de hondsdagen. Mijn oma bewaarde spullen in haar kelder vermoed ik. Hier op het platteland ging ze dacht ik niet elke dag naar de slag over bakker.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Tja, tis waar! Er zijn al snel fruitvliegjes hier...en dingen bederven zeer snel! Fruitvliegjes zijn gelukkig gek op mijn azijncombi's. Hihihi

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn moeder had het saar ook wel over. Ouderen weten dat nog wel . Lang leve de tegenwoordige luxe van grote koelkasten. . Wacht jij nog maar ff met fermenteren en dan komt het weer helemaal goed.

    BeantwoordenVerwijderen