Volgers

Volgers

dinsdag 30 juni 2020

verschilIn de wereld van de virologen is er verschil van mening over de belangrijkste besmettingsvorm van corona. Het officiele standpunt is, dat het virus via uitgeademde grotere druppels in een cirkel van ong 1,5 m valt. Vandaar de 1,5 m regel en de besmettingskans via voorwerpen en niet knuffelen.
Andere artsen zijn van mening, dat de zeer kleine druppeltjes,aerosolen de grootste besmettingskans vormen. Die aerosolen zweven veel verder door de lucht. Bij hun standpunt speelt goed ventileren, juiste temperatuur en luchtvochtheid een rol.
Ergens in april las ik over de aerosolen. Het was een geruststelling. Uit respect voor anderen houd ik me aan de 1,5 m regel. Maar zorg voor mezelf voor goede ventilatie. Bij de bijeenkomst van de vrouwencirkel heb ik gevraagd of dat in de grote huiskamer kon, met deuren en ramen open. Gelukkig, daar werd naar mijn verhaal geluisterd.
Maar verder merk ik, dat ik mijn visie op mijn en anders veiligheid beter voor me kan houden (hier dus even niet). De reacties kunnen soms bijna vijandig zijn. Daar kan ik wel eens nijdig over worden. Want ik houd wel rekening met anderen en hun 1,5 m en andere officieel gedrag. Want zowel zij,als ik hebben alleen onze gezondheid voor ogen. Alleen te bereiken via ander gedrag  in je eigen leven.
Zo dacht ik laatst "oei"toen ik de kinderen in het schooltje hoorde zingen. Weet men dan niet van de vele besmettingen in een paar koren?
Gelukkig zijn er een paar sites en facebookpagina's met mensen, die ook zo denken. Dan voel ik me minder eenzaam in mijn overtuiging.

6 opmerkingen:

 1. Ik kan me voorstellen dat het dan wrang voelt als anderen jouw zienswijze niet respecteren, terwijl jij dat wel kunt opbrengen voor hun kijk op de zaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik volg de medische bevindingen met belangstelling. Om maar een beetje houvast te hebben. Maar het is soms erg tegenstrijdig hoe ver het virus reikt in de lucht. Ik blijf maar aan de voorzichtige kant, maar niet iedereen doet dat meer. Fijn dat je mensen vindt die net zo denken. Dat is ook belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbaar! En je staat niet alleen: https://opendebat.info/brandbrief/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Las een interview met Maurice de Hond die ook van het ventileren is, maar hij brengt zijn boodschap iets te agressief naar mijn mening. Toch snap ik zijn argumenten wel en ben dan ook blij dat ik thuis optimaal kan ventileren.
  Maar ik ben geen wetenschapper en inderdaad dat er zoveel verschillende professionele meningen zijn over een virus waar we kennelijk weinig van af weten, maakt het voor een leek knap ingewikkeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik blijf ook voorzichtig. Blijf ver weg van gesloten ruimten met veel mensen. Verder blijft het toch ook een kwestie van geluk hebben of niet. Ik wens je geluk toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor mij hetzelfde, ik blijf voorlopig maar voorzichtig. Ik hou nog steeds zoveel mogelijk die anderhalve meter aan, maar ventileer ook de ruimte goed (thuis en op mijn werk), en zoek geen grote groepen op.

  BeantwoordenVerwijderen