Volgers

Volgers

zaterdag 4 juli 2020

religie



Met plezier keek ik naar de uitzending van Kefah Allush over de groei van het christendom. Hoe een kleine sekte in de loop der jaren een wereldgodsdienst kon worden. Daar had ik ook wel eens over nagedacht. En ook met hoeveel bloedvergieten die groei gepaard ging. Het moet een mondeling en deels schriftelijk doorgegeven verhaal zijn geweest, wat enorm aansloeg.
Eeuwen eerder ging het ook zo met het Boeddhisme. Eén man werd verlicht, vertelde over de middenweg en vond steeds meer aanhangers. Ook in de westelijke wereld sinds zo'n 100 jaar.
Na Christus kwam  de profeet Mohammed met zijn visioenen. Opgeschreven en verteld zorgde zijn boodschap voor groei onder de mensen om hem heen. En verspreidde zich in het middenoosten, zelfs tot Spanje toe in de middeleeuwen.
Ik vraag me af, of er in deze tijd met de (social)media nog zo'n man/vrouw zou kunnen komen, die in een korte tijd zoveel aanhangers krijgt. Met een verhaal van hoop en liefde, net ietsje anders dan de bestaande religies.In de loop der jaren zijn er wel grote sekten geweest, maar dat dijde niet uit op wereldniveau.
Ik zou willen weten, of ik bevattelijk zou zijn voor zo'n indringend gebrachte heilsboodschap. Misschien wel. Het geeft houvast in het leven en er is een groep gelijkgestemden om je heen. Ik hoop wel, dat ik mijn kritisch denken zou behouden.

6 opmerkingen:

  1. Ik heb er ook met plezier naar gekeken en het is een interessante vraag die je daar stelt. Ik denk dat ik niet bevattelijk zou zijn. Niet meer

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zodra je bevattelijk bent voor de ‘boodschap’ van zo’n persoon, verlies je (zeker op den duur) je vermogen tot kritisch denken. Ik ben een eevaringsdeskundige!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Interesse en sympathie voor is prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook ik keek met plezier naar de serie. Tja, ik denk niet dat ik zo bevattelijk zou zijn voor één persoon. Ik merk dat ik steeds meer naar binnen keer voor antwoorden, en die komen dan door het universum gegeven. Gek is dat.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Die zijn er toch nog steeds? De guru's en hoe we ze dan ook in onze tijd noemen. Krijgen veel aanhangers. Of de influencers. Het geloof in het maakbare lichaam of het hebben van merkspullen.
    Mooie serie.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De mens wil altijd weer wat nieuws hebben. Of dat ook nodig is is de vraag. Dat heeft meer met hebben te maken. spiritualiteit lijkt mij meer om een staat van zijn te gaan. Steeds iets nieuws betekent nog geen verdieping.

    BeantwoordenVerwijderen