Volgers

Volgers

zondag 26 maart 2023

genieten

Bij Huisvlijt las ik laatst over een boek "van aardappel tot avocado". Ik reserveeerde het en gisteren kwam het binnen. Ik dook er meteen in weg en zat te genieten. Het is de geschiedenis van 70 jaar koken n.a.v Allerhande. Maar niet alleen koken,alles rondom voedsel. Ik was meteen terug in mijn jeugd. Zat als peutertje op de stoeprand te kijken naar het grote paard van de groentenboer. Snoepte stiekem van de room op de melk uit de melkkoker. De melkboer had die gebracht. In de schuur lagen de aardappels voor de hele winter. Met poeder erover(gif). Mijn vader kocht kisten appels bij een tuinder...... Toen ik ouder was,moest ik boodschappen doen. Naar een verre kruidenier,want die was van de kerk."Ga je meteen het vlees thuisbrengen meisje. Niet ook nog naar de bakker gaan"zei de slager op een warme dag. Want het vlees moest snel gebraden worden,er was geen koelkast.Als desert zelfgekookte vla met,oh jakkes een vel..... Vanmiddag ga ik verder lezen. Over de tijd,dat ik zelf eten kookte. En alle nieuwe producten,die langzaam maar zeker op de markt kwamen.Ik ben benieuwd in hoeverre ik aan de trends meedeed.

4 opmerkingen:

  1. Ook in ons kleine gezin (twee kinderen) een hekel aan vellen op melk en pudding... Alleen ik vond ze lekker en ik kreeg ze dus van de anderen. Wij hadden volle melk en als dat gekookt werd, stond er een láág room bovenop. Ideaal om er Saroma-pudding mee te maken. Heerlijk romig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat grappig, ik heb het ook gereserveerd, maar het moest van elders komen en duurt dus iets langer

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een (letterlijk!) heerlijke herinneringen! Alhoewel... van een vel op de melk of de pudding gruwde ik. Mijn vader haalde vroeger een paar mud aardappels uit de (Noordoost)polder en die gingen dan - ook voorzien van een laag roze, giftig poeder - een grote kist in, die in de kelder stond. Leuk hoe een boek zoveel naar boven brengt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk dat je het boek zo snel al kreeg uit de bieb Izerina. Het is leuk om te lezen hè?

    BeantwoordenVerwijderen