Volgers

Volgers

vrijdag 21 april 2023

pikdonker

Gisteren keken we van zaklampen en radio's de batterijen na. Helaas bij ééntje lekte het al.Nu het zomer wordt,gebruik ik ze minder. Er borrelde een herinnering op.Ik was een jaar of twaalf. Mijn zusje en ik hadden slaapkamers naast elkaar . Ik schrok wakker van gehuil en een angstig "Iza kom,ik ben blind".Wat bleek,er was geen elektriciteit. Ook buiten niet.Het was werkelijk pikdonker. Ik schuifelde naar mijn zusje,om haar gerust te stellen.Om vervolgens op de tast te wenteltrap af te gaan naar de slaapkamer van mijn ouders. Door die draaing wist ik op een moment niet meer,waar ik was. Dat was doodeng en desorienterend.Toen riep ik "Pap kom eens met een zaklamp".Dat gebeurde. Mijn vader zorgde voor een kaars op het halletje Mijn zus en ik hielden de slaapkamerdeur open. Zo konden we met een gerust hart verder slapen. De andere ochtend was de storing verholpen.

4 opmerkingen:

  1. Ja, ik kan me het pikdonker van vroeger nog wel herinneren...
    Tegenwoordig is er overal altijd licht!
    Donker vond ik wel spannend, vooral in de Sinterklaastijd Hihi... dan beeldde ik mij in dat ik hem bij de haard zag staan! Was natuurlijk gewoon mijn moeder die iets in onze schoen deed...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een goed idee om batterijen af en toe te checken... dat doe ik nooit! (En als je dan iets nodig hebt met een batterij, is de kans natuurlijk erg groot dat het dan niet meer werkt!) Een enge ervaring lijkt me, als kind, zo in het pikkedonker. Dat kan het hier nog steeds zijn op bewolkte nachten tijdens nieuwe maan. Wij hebben dan een waaklichtje in de slaapkamer. Maar als het helder is, geven de sterren genoeg licht om zelfs in huis je weg te kunnen vinden (maar buiten ook)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Donker en niets kunnen zien is inderdaad heel desoriënterend is ook mijn ervaring.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja. Doodeng gedesoriënteerd en niets zien. Daar moet je toch niet aan denken he. Maar jij weet al hoe dat voelt. Een ervaring rijker.

    BeantwoordenVerwijderen