Volgers

Volgers

maandag 20 februari 2017

bierbrood

Met veel plezier heb ik de afleveringen van de serie "brood"van omroep Max gezien. Wat een liefde voor het vak. En bijna poëtische beschrijvingen van brood. Ik zou dan graag zo'n brood, met zo veel liefde en van zulke goede ingrediënten gemaakt willen proeven.
Na de eerste afeveringen  uit Frankrijk kreeg ik al de kriebels. De boer in Frankrijk,waar wij al jaren komen bakt ook zijn brood van eigen granen. Het is me nooit gelukt om een goed desem, zoals zij op de boerderij gebruiken te kweken.
Ik kreeg weer zin in zuurdesembrood maken. Maar speelde vals. Een zakje desempoeder liet ik een dag in een meelpapje borrelen. De eerste rijs was een hele nacht. En de mandjes met deegbollen stonden bijna een dag vlak naast de kachel voor de tweede rijs. Het resultaat was een heerlijk zuurdesem-speltbrood. "net Frankrijk" was het commentaar van mijn man.
Vorige week werd er in de aflevering een Duits bier-roggebrood gebakken. Dat wilde ik ook wel eens proberen. Helaas had ik geen speciaal bier, maar gewoon een Duits pilsje. Maar wel goed roggemeel om met het pils een (nep)starter te maken. Het rook heel lekker. Ik mengde het later wel half met speltbloem.
Zonet heb ik het brood afgebakken. Er kwam een pils-geur uit de oven. Het brood smaakt echt als zo'n zuur Duits roggebrood.Lekker. Maar mijn voorkeur gaat toch uit naar een Franse speltbol. Bijna jammer, dat ik niet zo veel brood eet.
 
 

2 opmerkingen:

  1. Bijzonder bier brood. Ik heb de aflevering van Max niet gezien.
    Er is zoveel mogelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ze ook gekeken. Leuke slow television ;-). Alleen die muziek...om depressief van te worden.

    BeantwoordenVerwijderen