Volgers

Volgers

maandag 10 september 2018

oud





Dit weekend keek ik de opgenomen aflevering van "het geheim van Methusalem"  Boeiend, maar ik keek ook met verbazing. Erik Scherder was een groot voorstander van zo lang mogelijk doorwerken. Dat deed hij zelf ook. Met als argument, dat bezig zijn de kans op gezond oud worden vergroot.
Ik zou wel willen weten, of een metselaar ook zo lang mogelijk wil doorwerken voor een baas. Of mensen uit andere zware beroepen. Voor mij werd hier de fout gemaakt, om werk als enige mogelijkheid voor geestelijk bezig zijn te promoten.
Ik denk, dat er veel gepensioneerden nu de tijd hebben om andere kwaliteiten te ontwikkelen. Een cursus, oppassen, moestuin of gewoon heel veel lezen. De wereld van het vrijwilligerswerk zou instorten zonder niet bij een baas werkende gepensioneerden. En hoe moest de maatschappij blijven draaien, als er geen oppas-oma's en opa's zouden zijn? Wie wil blijven werken, daar moet men ook de wettelijke mogelijkheid voor scheppen.
Er volgen nog twee afleveringen. Ik ben heel benieuwd.

4 opmerkingen:

  1. Als werken je hobby is en je je eigen tijd en tempo kan bepalen zal het wel gezond zijn.
    Maar na 45 jaar werken kan het ook gewoon "op" zijn en dan de maatschappelijke druk niet meer kunnen bijhouden met tot gevolg torenhoge bloeddruk, pijn, stress en uitputting. Dat lijkt me ook niet gezond. Heb een jaar nodig gehad om tot rust te komen en lichaam moest van de stress af en deed dat in de vorm van extreme vorm van netelroos.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, mijn vrbazing was er ook. Hier sprak in mijn beleving een workalholic. Bezig blijven is inderdaad goed, maar dat kan ook op andere manieren. Ik vond het na 43 jaar werken in de zorg toch echt genoeg. En ik heb tot op de laatste dag met enorm veel plezier gewerkt. Inmiddels vul ik mijn dagen zoals ik dat wil. En dat voelt heerlijk gezond!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zie ook bij mijn collega's in de zorg dat het vaak gewoon niet meer gaat. Staan, lopen, tillen, bukken, sjouwen... het is een belasting voor het lichaam en vaak krijg je toch kwaaltjes waardoor het minder gemakkelijk gaat. Dan is het fijn als je kunt stoppen en als je daarna de hoeveelheid lichamelijke inspanning en belasting kunt doseren zoals jouw lichaam het prettig vindt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb nog niet de hele uitzending gezien, alleen het begin. Maar ik vind ook dat Prof. Scherder hier de mist in gaat. Zeker wat betreft de 'lichamelijke' beroepen.

    BeantwoordenVerwijderen