Volgers

Volgers

zaterdag 24 september 2022

de aarde

Gisteren zag ik op netflix een mooie film over een andere manier van landbouw bedrijven.Kiss the ground. Dit kende ik nog niet. Wel de gewone biologische en BD teelt. Maar uitgaan van een gezonde bodem en daar je gedrag aan aanpassen,eigenlijk zo logisch. Ik had al wel eens gehoord,dat ploegen niet zo goed is voor alle leven in de grond. Hier werd niet geploegd,de grond bedekt,geen gif gespoten ,geen monocultuur. Inderdaad in een handje grond wemelde het van leven. Door het telen van verschillende gewassen,was er minder kans,dat een hele oogst mislukte. Veeboeren lieten hun koeien steeds op een ander stuk grond grazen. De mest,maar ook de hoeven van de koeien waren goed voor de grond. Veel minder uitstoot dan koeien in een kraal. Het mooiste was,dat op deze wijze de gewassen en de grond veel CO-2 opnamen. Men claimde,dat veel akkers op die manier bewerkt een deel-oplossing voor het CO-2 probleem zouden zijn. .....Ook waren er projecten,waar compleet verwoeste landbouwgrond weer vruchtbar gemaakt werden. Misschien zijn de akkertjes en weilanden in ons land te klein. Maar daar waar meer ruimte is,kan het een oplossing zijn. Als Bill Gates accoord gaat,want die bezit een groot deel van de landbouwgrond in de VS.

4 opmerkingen:

  1. Ik heb ooit een cursus biologisch tuinieren gedaan lang geleden. En daar hoorde ik al over deze principes. De bodem is de basis. En nou nog op grote schaal toepassen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ooit een mooie ruime moestuin gehad. Nog steeds hoop ik dat weer te kunnen doen. Dank voor de tip op Netflix!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het ook prachtig klinken! In het weekend las ik een artikel over een boerenstel in de omgeving dat het roer ook helemaal omgooit. Ze gaan geen megastal bouwen, maar hebben in plaats daarvan juist heel veel dieren weggegaan. Ze willen terug gaan naar hoe er vroeger geboerd werd, en daarnaast bieden ze nu koffie en taart aan en dergelijke in hun nieuwe boerderijwinkel. Ik vind het echt een prachtig initiatief.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat zou het mooi zijn als we zulke oude methoden weer ko den gaan gebruiken en ook met minder maar meer kwaliteit genoegen konden nemen.

    BeantwoordenVerwijderen