Volgers

Volgers

zaterdag 10 juni 2017

bibliotheek sluit

Het is nu definitief. Half juli sluit de dorpsbieb de deuren. Bezuiniging. Met mij zullen veel mensen, vooral ouderen deze voorziening missen. Niet iedereen kan telkens naar Middelburg of Vlissingen. Altijd als ik kwam lenen, zaten er wel mensen aan de leestafel. Ook die sociale activiteit verdwijnt.
Gelukkig komt er wel een uitleenpunt. Op welke wijze en waar is nog niet bekend. Ik kan mijn boeken blijven reserveren en afhalen in het dorp.
De bieb had ook een andere service. Op de balie stonden pakjes honden-opruimzakjes. Ik vind zo'n stapeltje in voorraad hebben prettiger, dan steeds een paar zakjes uit een automaat peuteren. Mocht het uitleenpunt alleen maar voor boeken zijn, dan ga ik de net nieuw gekomen dierenkliniek benaderen. Misschien wil men daar wel opruimzakjes op de balie zetten.
Ik zal de bibliotheek en de mensen daar missen. Vaak had ik leuke gesprekjes met de dames aan de balie. Want helaas was het de laatste jaren steeds rustiger geworden. Ik herinner me nog van zo'n 20 jaar terug de rij wachtenden voor het toen nog afstempelen. En de uitgebreidere openingstijden. Vroeger was elke reservering een kwartje. Dat is gelukkig nu gratis.
Doordat ook de grote bieb in Vlissingen verhuist is er een zomersluiting van bijna 2 maanden. Daar vallen voor mij niet voldoende boeken voor in voorraad te lenen. Gelukkig heb ik een overbuurvrouw  met meters detectives. Misschien mag ik van haar lenen. En anders ga ik op lees-dieet
 
 

12 opmerkingen:

 1. Jammer dat jullie dorpsbieb gaat sluiten, jammer is dat toch in die dorpen.Gelukkig is de onze net gemoderniseerd en loopt als een speer.
  En naar Middelburg, is dat geen opti?, want die bieb is mega
  fijn weekend, Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik was in mijn vorige woonplaats zeker 25 jaar lid van de bieb geweest. Toen naar Tholen verhuist en van plan de dorpsbiep te bezoeken, bleek hij ook dicht te gaan na 2 maanden.
  Er is wel een ruilbieb bij de snackbar en ook het Leger des Heils dat er sinds 1 jaar in nieuw gebouw zit hebben er een gelukkig.
  Ik ben niet zo heel erg van de detectives.

  Ken jij ook de boeken van Hans Martin en James A Michener, beiden zijn mijn favoriet en ik heb er paar planken vol van verzameld in de loop der jaren, beiden al uit de oude doos.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oei, dat is balen. Is een e-reader dan geen overweging? Dan kun met je bibliotheek lidmaatschap ook eboeken lenen/downloaden.
  Al moet ik eerlijk zeggen dat veel nieuwere boeken daar nog niet als ebook beschikbaar zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb maar een bepaald aantal "beeldscherm-uren". Dan zou lezen van het tv-kijken of computeren af gaan.

   Verwijderen
 4. Is het een idee om een minibieb op te richten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb aan een groepje oprichten gedacht. Maar dan moet je dezelfde soort boeken lezen. Ik leen gemakkelijk mijn boeken uit, maar heb niet altijd goede ervaringen in het terugkrijgen. De buurvrouw is een kastje aan het maken om in haar tuin te zetten en een ruilbiebje te maken. Ik doe mee en ben benieuwd wat het wordt.

   Verwijderen
  2. Ken je het blog Ogma
   http://www.ogma.nu/ogma/category/little-free-libraries/
   zij heeft net een heel artikel geschreven over ruilbiebjes, zeer het lezen waard
   Manon

   Verwijderen
 5. Zou jullie bibliotheek een vestiging kunnen krijgen in een ouderenzorginstelling. Dat gebeurt vaker.
  Ik zou ook heel erg balen als de bieb zou sluiten. Ik zie dat hier niet snel gebeuren. Ik woon in een stadje van ongeveer 28.000 inwoners. De voorzieningen waren een van de redenen dat we toch voor een kleine stad kozen en niet voor een dorp dichtbij het bos, Onze bedoeling was oorspronkelijk Utrechtse Heuvelrug.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jammer dat er steeds meer bibliotheken sluiten.

  Jaren geleden was er zelfs een filiaal vlak bij het winkelcentrum in de buurt, toen ging ik 's-avonds weleens de krant of tijdschriften lezen. Later werd dat een bibliotheek bus die op bepaalde tijden langskwam.

  De openingstijden zijn in de loop der tijd ook beperkter geworden. Vroeger was de bibliotheek hier een paar avonden per week open, nu alleen op donderdagavond.

  En vroeger was in de winterperiode de bibliotheek ook op zondagmiddag open. Dat is ook afgeschaft, alleen tegenwoordig is de bibliotheek een keer per maand op zondag open.

  Ik vind het wel een leuk initiatief dat er steeds meer particuliere mini biebjes komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben blij met de bieb. Ik kan me helemaal jouw teleurstelling begrijpen. Zeeland loopt leeg. Deze dingen ook.
  Ik hoop voor je dat er een uitleenpunt komt. Lezen is heerlijk.

  Ik zou ook wel eens mijn schermuren willen verminderen. Ik ben best verslaafd.

  BeantwoordenVerwijderen