Volgers

Volgers

dinsdag 14 november 2017

nieuws

Een dag of tien geleden verscheen er in de media een bericht over de vele verschillende resten pesticiden op aardbeien. Daarna volgde nog een bericht over bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit. Met name over de effecten van stapeling. Die zijn nog niet goed onderzocht. Zou men de geadviseerde hoeveelheid groenten en fruit van het voedingscentrum eten, dan at men met alle gezonde stoffen ook die resten .
Gelijk kwamen er tegen-artikelen. Met als strekking "voldoende onderzoek naar die heel kleine hoeveelheid pesticiden op groenten en fruit. Het is volkomen veilig". En "biologisch voedsel is niet gezonden dan de gewone variant".
Een beetje egocentrisch was ik blij met dat tegengas. Want zou half Nederland ineens biologisch willen gaan eten, dan waren de schappen bij supermarkt en natuurvoedingswinkel snel leeg. Er wordt voldoende geproduceerd voor de gebruikers en een gestage groei. Maar niet voor een plotselinge ommezwaai.
Ieder mens kiest zijn eigen voedsel. Soms op basis van argumenten, maar ook gedicteerd door de financiën. Ik ben blij, dat ik me biologische voeding kan veroorloven. Maar er zijn "magere tijden"geweest, dat ik niet alles eko kon kopen.
Er is onderzoek toegezegd naar de stapeling van resten bestrijdingsmiddelen. Ik vermoed dat de uitkomst zal zijn "de restanten zijn zo klein, het is helemaal gezond".

2 opmerkingen:

  1. Ik deelde jouw zorg! Het is vooral de stapeling die ons, consument, langzaam vergiftigd. Gelukkig kan ik mij ook de biologische variant veroorloven en ik heb medelijden met de mensen die dat niet kunnen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je het spuiten van tegenwoordig vergelijkt met dat van vroeger? Ik weet nog wat mijn vader als tuinder gebruikte. Tegenwoordig zijn we met alle voorschriften echt wel beter af. Dus echt zorgen maak ik me niet.

    BeantwoordenVerwijderen