Volgers

Volgers

maandag 28 oktober 2019

donorwet

Er lag een folder in de bus over het nieuwe donorregister. Goed om te weten, hoe het nu geregeld gaat worden. Zelf ben ik donor vanaf mijn 21-ste. Toen nog met een handgeschreven briefje in de portemonnee.
Toch is voor mij de nieuwe wet niet fatsoenlijk. Als iemand niet over dit onderwerp wil nadenken en niets registreert, geldt dat als "geen bezwaar tegen donatie". Alsof een stukje zeggenschap over je lichaam na de dood alleen blijft bestaan, als je dat nu laat registreren. Het maakt de situatie voor nabestaande misschien moeilijker.
Natuurlijk hoopt men nu meer organen te "oogsten". En daardoor levens te verlengen of te redden.
Waar ik nog geen informatie over kan vinden is een leeftijdsgrens van een donor . Iemand die ik kende overleed 2 wk geleden. Hij was donor. Werd "in leven/dood gehouden" tot het team arriveerde. En te oud bevonden. "70 jaar is de grens"zei één van die artsen tegen de familie. Maar of dit een wettelijke regel is?
Eerlijk gezegd denk ik niet, dat iemand nog iets aan mijn organen heeft.

15 opmerkingen:

  1. Inderdaad, ik had graag donor geworden, maar als kankerpatiënte met een chemo in the pocket schijn ik niet meer geschikt te zijn en dan ook nog te oud, ach jée.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ga ik eens even op zoek naar de kleine lettertjes in de voorwaarden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kan er niet eenduidig iets over vinden. Voor sommige onderdelen is er wel een grens, maar heel duidelijk staat het nergens.

    http://transplantatiestichting.nl./page/belangrijke-vragen-en-antwoorden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit vond ik: Orgaan- en weefseldonatie kan vanaf de geboorte tot op hoge leeftijd. Bij elk orgaan of weefsel kijkt een arts of het nog goed is. Huiddonatie kan pas vanaf 20 jaar. Het hart van iemand van 80 jaar is vaak niet meer geschikt voor donatie, maar die persoon kan dan misschien nog wel nieren doneren.

      Verwijderen
  4. Een vriendin van mij heeft gewerkt in deze sector van de gezondheidszorg. Er wordt echt héél zorgvuldig om gegaan met het donorschap.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vond de manier waarop deze wet erdoor kwam verschrikkelijk. Nu moet ik actief iets doen om aan te geven als ik niet wil. Heb het nog niet gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja met 38 tegen 36 stemmen in de eerste kamer,dus een nipte meerderheid

      Verwijderen
    2. Ga het doen! Haal je digiD erbij en vol het in op https://mijn.donorregister.nl/#!/login . Supersimpel. Hoef je er nooit meer over na te denken, ook.

      Verwijderen
  6. Ik vind dat toch een beetje akelig dat ze zo'n lichaam dan in leven houden om organen te kunnen oogsten...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Moet je de uitzending van zaterdag van Even tot Hier maar niet bekijken. Die ging daarover, wel op een grappige manier (Het spook van de Operatietafel), maar inderdaad; wat betekent dat 'oogsten'.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat mij irriteert is dat veel mensen bezwaar hebben tegen het doneren van hun organen, maar dat ze wèl in aanmerking willen komen voor het ontvangen van organen als de nood aan de man komt!
    Ik vind dat niet kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad! Alleen, om die mensen uit te sluiten als ze dringend een orgaan nodig hebben, vind ik ook lastig. Moet je dan zeggen: nee jij mag niet, want je was geen donor?

      Verwijderen
    2. Ja, eigenlijk wel, hè?
      Al lijkt me dat in de praktijk wel lastig. Misschien moet je het als voorwaarde verbinden aan het ontvangen van een donororgaan, dus dat je dan toestemt om zelf ook orgaandonor te worden.

      Verwijderen
  9. Mijn moeder - toentertijd al dik in de tachtig - vroeg eens aan een specialist in het ziekenhuis: 'Kunnen jullie nog wel iets van mijn organen gebruiken, alles is al zo oud.' Het antwoord heb ik onthouden. Huid kon altijd gebruikt worden van verder gezonde oude mensen, die bijvoorbeeld door een ongeluk of aan een hartstilstand dood gingen. De andere organen niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoezo "niet fatsoenlijk"? Het is toch heel duidelijk allemaal ? Het dwingt je er inderdaad over na te denken, daar is toch niets mis mee? Over het algemeen wil vrijwel iedereen graag een donororgaan ontvangen als dat nodig is dus ik vind het niet meer dan normaal dat je ook over het doneren zelf een keer nadenkt. En het is heel simpel om te regelen, echt een actie van misschien 3 minuten via internet. Ik vind het niet meer dan normaal en helemaal prima.

    BeantwoordenVerwijderen