Volgers

Volgers

maandag 29 januari 2024

woke

De term "woke"had ik regelmatig voorbij zien komen. Maar wat het nu echt inhield wist ik niet.De blacklifematters-demonstraties had ik meegekregen. De hele Zwarte Pieten-discussie riep ergernis op. De publiciteit over het slavernij verleden deed me meeleven met mensen,die daar onder gebukt gingen. Niet dat men geld wilde.Het gender-gebeuren verbaasde me.Vroeger hoorde ik van leerlingen alleen maar,dat ze zich homo- of bisexueel voelden. Speelde de rest van de letters toen niet zo veel?... Ik leende het boek "wokeland"Voelde me een bejaarde provinciaal,die niet veel wist. Dat de wokers op bijna alle terreinen hun stempel drukken. Ondernemingen,onderwijsinstellingen.media en politiek zo ver kregen,dat er diversiteits-afspraken en protocollen kwamen.Overal rekening gehouden werd met(bijna) iedereen. Wonderlijk,dat zo'n stroming zo snel overal een stevige dwingende voet aan de grond kregen. Voor mij is iedereen gelijkwaardig. Ongeacht gender,ras,religie,uiterlijk.Maar die gelijkwaardigheid is in de praktijk ver te zoeken bij woke en kan ontslag en uitsluiting als gevolg hebben.Want anders denken mag niet

11 opmerkingen:

  1. Het probleem met woke is dat het op verschillende manieren wordt gebruikt. Het wóórd woke bedoel ik

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik snap dus wel heel goed waar woke uit voortkomt. Ook al slaat het in onze ogen een beetje door. Net als de provo's destijds zich afzetten tegen het 'establishment' en ook soms een beetje doorsloegen. Ik denk dat het nodig is. Als je in zo'n groep valt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik word er niet veel wijzer van. Voor nij zijn we net als voor jou zoals je schrijft, allemaal gelijkwaardig.
    Het is goed dat misstanden aan de
    kaak worden gesteld en dualiteit heeft nu eenmaal altijd zijn uiterste. We blijven vechten voor vrede 🙈😇

    Zo is het en zo zal het altijd zijn.
    Misschien gewoon niets nieuws onder de zon.
    Dezelfde uitersten met andere etiketten

    Oorlogen blijven oorlogen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat mij vooral opvalt is dat steeds meer mensen steeds minder geduld en/of tolerantie voor andere opvattingen lijken te hebben. Iedereen lijkt vooral zijn/haar/ het gelijk te willen halen. Voor mij geldt wie mij accepteerd zoalsik ben zal ik ook accepteren. Wie respect heeft voor mij als mens zal ik respecteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, dat dwingende ervan, dat staat mij ook tegen. Je Moet op een bepaalde manier denken over de dingen, en als je ook maar enigszins een afwijkende mening hebt, dan zijn de rapen gaar, dan heb je het gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind het geen fijn woord, het wordt nu te pas en te onpas gebruikt heb ik het idee. Ik geef mijn mening nog steeds, maar doe dit wel zodat ik niemand kwets of pijn doe. En dat deed ik altijd al, zo heb ik dat van huis uit meegekregen. Maar ik vind niet dat ik alles maar okay moet vinden omdat ik anders niet woke ben!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat boek ziet er leuk uit qua cover zeg! Ik ga het reserveren in de bieb.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha, ik kan weer eens reageren! (Ik heb echt geen idee waarom dat vaker niet dan wel lukt) Ik vind het een naar woord. Voor mij valt het in dezelfde categorie als New (c)Age. Eng. In meerdere betekenissen van dit woord... het is een hype.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik vind woke een vervelende, en ook wel wat lastige term. Wat bedoelen ze er nou precies mee? Als witte soort-van-heterovrouw zal ik best geregeld homo's, zwarten, en andere 'minderheden' buitensluiten, maar ik doe mijn best. Maar ik heb zeker ook zo mijn blinde vlekken, dus ik ben blij als mensen me daarop wijzen! Is dat woke, of juist weer niet?
    Tegelijkertijd vind ik ook lang niet alles 'normaal' - al moeten mensen natuurlijk vooral doen waar ze zichzelf goed bij voelen (zolang ze aan anderen geen schade doen ).

    BeantwoordenVerwijderen