Volgers

Volgers

zaterdag 15 juni 2019

geluid



Vannacht was ik even wakker. Ik hoorde vaag de heel lage tjoek-tsjoek van een boot op de Schelde. Een vervelend geluid, dat ook in mijn maag voelbaar was. Maar na zo'n kwartiertje was de boot gepasseerd.
In de PZC stond een stuk, dat zoveel Zeeuwen last hebben van laag frequent geluid. Een zware bromtoon, waarvan niet duidelijk is waar het vandaan komt. Door de toonhoogte(laagte) schijnt het  moeilijk te onderzoeken te zijn. Oordoppen helpen maar gedeeltelijk, omdat ook zij een rotgevoel in hun maagstreek krijgen.In de stille avond en nacht heeft men er de meeste last van.
Bij het lezen van dat artikel vroeg ik me af, of mensen met tinnitus wel altijd de brom of piep echt van binnen uit het oor horen. Of dat ook een deel komt door LFg van zendmasten, straatlantaarns ,fabrieken en dat soort zaken.
Ik ben blij, dat ik alleen maar schepen hoor. Die varen tenslotte weer voorbij

4 opmerkingen:

  1. Wat vervelend dat je daar last van hebt. Het zal wel per mens verschillend zijn. Ik woon bijv. aan een spoorlijn, maar ik hoor het niet. Het valt niet op. En ik heb ook zowat aan de SChelde gewoond en ik hoorde de schepen wel, maar niet vervelend

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ken ook wel mensen die van laagfrequent geluid last hebben. Ik heb het zelf niet, maar ik heb wel twee jaar lang last gehad van de basgeluiden van de 'muziek' van de buurman. Dat resoneerde met de muren en het was net of er continu een vrachtwagen stationair draaide voor je huis. Ik kan me voorstellen dat geluid van schepen over het water ver draagt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vorige huis van partner lag vlakbij de Waal en daar hoorden we in de nacht het soms ook erg goed. Ik vind het een fijn geluid maar ben dan ook vanaf baby mee met varen geweest.

    BeantwoordenVerwijderen