Volgers

Volgers

dinsdag 30 maart 2021

voedsel

Gisteren keek ik pas naar de aflevering van Zembla over de uitgeputte bodem.Ik wist,dat het jarenlange gebruik van kunstmest roofbouw is.En dat de veestapel GMO-soja eet, dat ver weg groeit en aangevoerd wordt met tankers. Maar dat de grote bedrijven zo machtig zijn en boeren,die veranderen willen het moeilijk hebben,dat besefte ik niet....... Eigenlijk is het van de gekke,dat Nederland een soort doorvoerfabriek is. Voer van elders,gegeten door een inmense veestapel,waarvan het vlees en de zuivel vervolgens gexporteerd wordt. Hier zit men met de milieueffecten en een matig inkomen voor al die boeren........ Er kwamen allerlei instanties aan het woord met theoretisch mooie plannen. Het viel me op,dat de inbreng van de consument niet genoemd werd. Helaas is het deel van de biologische landbouw en veeteelt maar 4%. Als veel meer mensen biologisch zouden eten,volgt het aanbod de vraag wel.Natuurlijk is dat duurder,maar met minder vlees,frisdrank of snoep valt er weer te besparen....... Toen ik zonet bij de super liep,leek het alsof er meer biologische producten zijn. Ook de natuurvoedingswinkels groeien. Ik hoop,dat het doorzet. Zodat de bodem weer beter wordt. De insecten niet te veel uitsterven en de vogels voedsel houden.Ooit las ik "Als de laatste bij sterft,volgen wij ook".

9 opmerkingen:

  1. Ik deel je zorgen. Je hebt gelijk: als consument hebben we ook invloed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat denk ik ook vaak. Het zou zo fijn zijn als meer mensen biologisch gingen eten. Dat zou zo'n verschil maken. Ik hoor overigens wel bij de biowinkel dat het enerzijds wel fijn is dat de grote supermarkten zoals AH meer biologische producten verkopen, maar dat anderzijds de boeren en tuinders door die grote bedrijven 'uitgeknepen' worden en lagere prijzen krijgen dan wanneer ze leveren aan de biologische winkels zoals Ekoplaza. Vond ik als consument ook wel interessant om te weten. Ik koop wel bij AH, maar toch ook zo veel mogelijk bij de Natuurwinkel

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is allemaal best zorgwekkend inderdaad, en soms snap ik er ook echt niets van... Het is totaal niet logisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er is veel om ons zorgen over te maken. Ik doe mijn best.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik mag vanuit mijn werk bezig zijn met natuurprojecten. Ik prbeerde altijd al bewust te leven, maar nu ik zie wat het doet en hoe ver gif met het water meer wordt genomen.....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben een echte vleeseter maar ik schakel meer en meer over naar vervangende alternatieven. Gedeeltelijk uit milieuoverwegingen maar ook omdat de alternatievevn steeds beter worden. Alle kleine beetjes helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Eens! Als je de lijn doortrekt van 'je bent wat je eet' is misschien de verklaring te vinden voor veel 'welvaartsziekten' van nu.

    Het lijkt wel een sinistere samenwerking te zijn van multinationals in kunstmeststoffen, medicijn fabrikanten en voedingsindustrie die ons blijvend ongezond en in de consumptie stand willen houden.

    De boer die kiloknallers aan wil bieden (en dat wil hij want daar is veel vraag naar) heeft behoefte aan snel groeiend gras voor zijn veevoer. Dus gebruikt hij veel 'kunst' mest. Dat is niet zo voedzaam en gezond, ook niet voor zijn dieren, maar verkoopt wel lekker. Bovendien is er altijd wel een medicijn te krijgen voor tal van klachten als gevolg van deze moderne ondervoeding (suiker calorie- en vetrijk, vitamine en vezelarm) voor de veeleisende consument. Jij en ik.

    Gekoppeld aan een schijnbaar complete desinteresse van ons, die dag in dag uit gaan voor die kiloknallers en voorverpakte groenten. Want dat is lekker makkelijk. Nadenken over waar dat vlees vandaan komt en onder welke omstandigheden het 'gekweekt' is, vinden we veel moeilijker. Laat staan om daar meer voor te betalen.

    Veel boeren willen dolgraag overstappen naar een milieu-, dier- (en mens) vriendelijkere manier van produceren. Maar zolang wij als consumenten niet selectiever inkopen houden we dit zieke systeem in stand. De sleutel ligt echt bij ons, of we dat nu leuk vinden of niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja, soms denk ik dat dit nog een van de weinige manieren is waarop we invloed kunnen uitoefenen. Stemmen met je portemonnee. Zeker in coronatijd maak ik heel bewuste keuzes waar mijn geld naartoe gaat.

    BeantwoordenVerwijderen