Volgers

Volgers

woensdag 18 augustus 2021

eindelijk

Al voor de dorps-bibliotheek sloot wilde ik een boek reserveren "de meeste mensen deugen". Meestal waren er wel 20 reserveringen voor me en deed ik niet mee in de rij.Ik besloot het boek zelf te kopen en hield de B-site in de gaten,of er misschien een tweedehandsje te koop was. Ja hoor een goede week geleden kwam de dikke pil binnen.........Wat een geweldige boek met een verhelderende visie op de ontwikkeling van de mensheid.Vooral de gedachte dat jagers/verzamelaars elkaar nodig hadden,samenwerkten en deelden. Pas met het ontstaan van nederzettingen begon het "ik...mijn....bezit....verdedigen"te ontstaan. Bij het hoofdstuk over macht,de verslaving daaraan en het gevolg er van, was het of ik over het laatste jaar las.Bregman stelt "Een vriendelijke man/vrouw wordt gekozen. Maar kan als regeringsdeelnemer bijna niet om de valkuil van macht heen.En verandert ........Het boek ligt al klaar voor een vriendin. Naast verhelderend is het ook een hoopvol boek.

8 opmerkingen:

  1. Dat de meeste mensen deugen, daar ben ik zelfs van overtuigd! We willen immers allemaal overleven en zonder liefde kunnen we niet. Toch verwarren we elkaar nog steeds... misschien is dat eindelijk aan het veranderen. We hebben er weer een les bijgeleerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat was een overgang van jagers/verzamelaars naar landbouw en de behoefte aan een vaste plek. Een boek dat ik ook graag wil lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nu heb ik het nog steeds niet gelezen... foei

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb het nog niet gelezen, was er wel in begonnen maar las het tussen andere boeken door. Toen moest het terug naar de bieb en heb ik het daarna niet nogmaals geleend. Maar net als Walter hierboven denk ik ook wel dat de meeste mensen deugen. De mensen die ik ontmoet in ieder geval wel. En.. .wie goed doet ...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Fijn dat je er veel aan hebt. En ik denk, ja er is eigenlijk niets nieuws onder de zon. De mens blijft in grote lijnen mens. Alleen de oorzaken en omstndigheden veranderen voortdurend.
    En lessen leren? Soms denk ik het is net baardgroei er komt geen eind aan. Steeds weer hetzelfde onder andere omstandigheden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb het boek met plezier gelezen want ik geloof dat de meeste mensen deugen, tenminste de mensen die ik ontmoet. Ook in dit boek vond ik meer argumenten dat de meeste mensen deugen, zo verfrissend i.p.v. te kijken wat er allemaal niet deugd.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben eraan begonnen, maar ben niet zo heel ver gekomen. Maar het is wel aangenaam positief.

    BeantwoordenVerwijderen