Volgers

Volgers

donderdag 10 september 2020

herlezen

Gisteren kwam de nieuwe "genoeg". Met een kop thee ging ik heerlijk zitten lezen. Dat blad ruikt ook altijd zo lekker,drukinkt en kringlooppapier. Er stond een artikel over het herlezen van boeken in.Het kon een gevoel van rust en thuiskomen geven. Alles wat ik er over las was voor mij herkenning en ook verbazing. Ik heb nooit geweten,dat zoveel mensen regelmatig boeken herlezen en wat dat met hen doet. Zelf heb ik vorige week voor de vierde keer het boek "volgens Maria Magdalena"gelezen.Het blijft mooi en geeft me een fijn gevoel. Vaker pak ik ineens een boek uit de kast,omdat ik de behoefte heb om dat te lezen. Soms maar een stuk en dat is dan genoeg.. Jaren lang nam ik op vakantie de boeken "commentaar op het leven "van Krishnamurti mee. Die korte stukjes pasten mooi bij een zonovergoten grasveld van een Franse camping(of met regen in de achterbak van de auto). Zo af en toe leen ik ook een boek voor de tweede keer bij de bieb. Omdat ik gewoon zin heb dat boek nog eens te lezen. Vaak gaat dat met en andere blik en is het verhaal bijna weer nieuw. Dat is niet altijd zo. In mijn schooltijd heb ik alle boeken van Havank verslonden. Ooit vond ik een tweedehands exemplaar. Maar het deed me niets meer. Vanmiddag haal ik 'Anna,Hanna en Johanna"bij de bieb. Gereserveerd om voor de tweede keer te lezen.

10 opmerkingen:

  1. Ja dat heb ik ook. En inderdaad soms een klein stuk, soms het hele boek

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb heel veel boeken, een bibliotheek vol zeg maar, en wat fictie betreft zijn dat voor 90-95% Engelse detectives. Af en toe schiet er zomaar een stukje verhaal door mijn hoofd... dan moet ik diep graven, welke was dat ook alweer. Maar meestal ga ik het boek dan wel herlezen.
    Ik pak ook wel eens zomaar zo'n titel van de planken. Lang geleden daar neergezet, nu herlezen en kijken of ik hem nog verder wil bewaren. Zo niet ==> kringloop.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik verslond detectives, en heb er nog veel in mijn boekenkast staan. Maar herlezen valt soms tegen. Ik ga eens op zoek naar Volgens Maria Magdalena.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het was weer een fijn nummer, van Genoeg! Ja, ik herlees ook regelmatig boeken, en daar is 'Volgens Maria Magdalena' er een van. Ik heb er ook citaten uit overgenomen waar ik veel aan heb, zoals dat hele mooie citaat over vergeving, wat volgens mij de kern weergeeft van alles waar Jezus voor stond en staat. Er wordt uit naam van Jezus zoveel beweerd en geroepen, en altijd staat hzijn Lijden centraal, hoe hij gestorven is voor onze zonden. Daar heb ik nooit zoveel mee. Liefde en vergeving, daar draait het om. 'Je moet bij jezelf beginnen. Je eigen angst en egoïsme herkennen, en jezelf vergeven. Dan hoef je de schuld ook niet op een ander te schuiven.' Prachtig. Een ander boek wat ik al meerdere keren heb gelezen is 'Heksenkind' van Furlong. Ook een aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. je maakt,dat ik zin krijg heksenkind voor de derde keer te gaan lezen

      Verwijderen
  5. Oh wat herkenbaar, sommige boeken zijn heerlijk om meerdere keren te lezen. Sommige boeken zijn goede vrienden :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik lees vooral Cissy van Marxveldt boeken meerdere keren, vanwege de sfeer. En ook van Sanne van Havelte.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ook, Nicole. Heb Sanne van Havelte inmiddels compleet, van CvM alleen Zomerzotheid. Laatst (op aanbeveling in een blog!) "Een zomer op Heidehoeve" van Fenna Feenstra gekocht, je weet wel, die van "Nelleke". Dat zou vergelijkbaar zijn met die Zomerzotheid, ik bewaar hem voor een depri dag.

      Verwijderen
    2. Petra1945: Sanne van Havelte heb ik ook helemaal compleet, geweldig om van tijd tot tijd weer iets van te lezen. Net als Hans Martin, vind ik een geweldige schrijver, bijna compleet. De sfeer die beschreven wordt, de woorden die hij gebruikt, fantastisch.

      Verwijderen
    3. He Berber wat leuk over een Hans Martin fan te lezen. Ik heb ze ook allemaal en heb ze al vele keren herlezen. Zelfs een raar heel vroeg boek heb ik van hem.

      En de boeken van James A Michener heb ik ook al vele malen hetlezen, vaak over vele eeuwen historie

      Verwijderen