Volgers

Volgers

zondag 24 maart 2024

wetenschappelijk onderzoek

Regelmatig verschijnen er uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van gezondheid. Soms tegenstrijdig aan vroegere bevindingen.Wat moet een leek dan geloven en doen. Ik weet nog,dat mijn vader décafe dronk en becel op het brood nam voor zijn hart. Denk ik aan mijn oma,dan was er gewoon "goed eten".Elke dag aardappels,vlees en op de keukenkachel platgekookte groenten. Rauwkost bestond voor haar niet. Kaantjes in spekvet wel.Ultra bewerkt voedsel was er bijna niet. De koekjes werden door de bakker gebakken........Alleen op warme dagen dronk mijn oma een glaasje water en geen 2 l. per dag. Verder thee en koffie en op feestdagen bowl of een wijntje. Zoveel stappen per dag,ze zou lachen om die teller. In het huishouden was voldoende beweging. Later toen haar gezondheid minder werd,zat ze veel in haar stoel voor het raam. Niks rollator en toch lopen. Groenten en fruit zou men nu biologisch noemen. Een slakje werd uit de andijvie gehaald en een appel gecontroleerd op wormsteken....... Hygiene had ook andere regels. Wassen met de lampetkan en kom. Af en toe haar wassen in de gootsteen.Ik kan me niet herinneren,dat ze een deoroller had........Wat lijkt me dat rustig,niet elke keer andere adviezen om gezond te leven.Gewoon doen,wat je geleerd was. Met voor sommige mensen als grootste zorg,niet de gezondheid,maar of er geld genoeg was voor eten.

10 opmerkingen:

  1. Ja, en zo ging het! En tegenwoordig worden we overspoeld met nieuwe producten.
    Ze zijn ook weer altijd vernieuwd en dus beter.
    Mijn hemel, wat worden we toch gek gemaakt!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Net een boek gelezen van Nelleke Noordervliet over har overoma "Altijd Roomboter"
    En ken je het lied van Adele Bloemendaal "die goede oude geur van weleer" .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat Walter hier ook zegt: we worden gek gemaakt met elke keer weer nieuwe en 'betere' producten... terwijl er gewoon niks beter is dan vers en onbewerkt. En dat geldt dus ook voor (verse) roomboter en kaantjes - vind ik :-) Mooi blogje!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En we trappen er ook vaak in en willen toch iets proberen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben beslist niet probeerderig op het gebied van voedsel. Koop jaar en dag dezelfde producten en hoef niet zo nodig iets anders te proberen. Hou wel van eten en eten koken en nieuwe recepten uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Moet altijd lachen als ik op mijn werk collega's luxe broodjes en beleg zie halen in de kantine dagelijks en dan als de zon schijnt opeens diëten volgen waar ze liters water moeten drinken en vooral aan de crackers gaan en eind van de week toch weer koek en snoep meenemen. Zoveel keus is er, je kan bij wijze van spreken 365 dagen elke dag iets anders eten (en kopen vooral). En dan is roomboter slecht, margarine beter of kokosolie zeer goed en dan weer terug naar af. Uiteraard wil de voedingsindustrie dat we vooral kopen. Ingewikkelde tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat klinkt allemaal ook best gezond en prima inderdaad. Behalve dan dat zitten. Ik ben wel overtuigd van het nut van in beweging blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Vroeger werd er lichamelijk veel harder gewerkt. Ging men aan longintsteking dood zoals mijn opa die ik daardoor dus nooit gekend heb. Dus misschien moeten hier en daar ook wat kanttekeningen geplaatst worden.
    Ja inderdaad het leven is niet simpeler geworden maar gelukkig in bepaslde opzichten ook ten goede veranderd. Ik ben niet zo nostalgisch

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Sporten is ook zo'n moderne uitvinding. Mensen zitten urenlang op een bureaustoel op kantoor, in auto's enz. Om vervolgens zich kapot te zweten in de sportschool. Vroeger was sport niet nodig, omdat het huishouden op zich al genoeg fysieke arbeid was.

    BeantwoordenVerwijderen