Volgers

Volgers

zaterdag 26 november 2016

bijwerkingen brood

Op nu.nl stond een artikel over een door Nederland geleid onderzoek naar de mogelijke bijwerkingen van (tarwe)brood. Dieet rages spreken over de moderne tarwe,die ontstekingen kan bevorderen. Volgens de wetenschappers is daar nog geen goed onderzoek naar gedaan. Het hele proces van telen tot bakken wordt bekeken.
Ik ben heel benieuwd,wat men gaat ontdekken. Het is bekend,dat de verwachtingen van een onderzoek de conclusies kunnen beinvloeden.Het Nederlands Bakkerij Centrum doet ook mee. Het lijkt me moeilijk objectief naar onderzoek van je eigen produkten te kijken.
De onderzoekers gebruikten het woord "angstcultuur over eten". Ik ben dan zo argwanend om te denken aan angst over verminderde verkoop van brood.
Zelf las ik in het boek "broodbuik"een stukje over de zin in voedsel ,die ontstaat een tijdje na het eten van brood. Het was alsof ik over mezelf las. Ik ben altijd een grote broodeter geweest. En bakte met veel plezier allerlei lekkere broden.Vaak met spelt,dat ik al ontdekte ver voor het populair werd.Die sneetjes brood at ik ook  als "koekje bij de koffie".
Het grootste deel van de boterhammen verving ik door groente,wat fruit of nootjes. Als "koekje"bak ik soms  amandelmeel pannenkoekjes. Het bevalt me goed en ik ben een groenten-fan geworden.
Het enige nadeel is dat ik maar weinig brood bak.
Ik ben benieuwd of mijn ervaringen wetenschappelijk gestaafd gaan worden. Niet,dat het mijn gedrag gaat beinvloeden.


5 opmerkingen:

 1. Hmm, ik eet tegenwoordig wel minder brood. Maar ik houd er wel van en ben ook zeker niet van plan om het op te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Komende week koop ik geen noten. Ik koop wekelijks noten wel drie zakjes. Ze gaan helemaal op. Gewoon op.
  Koekjes koop ik al jaren niet meer, want suiker.
  Mijn gewicht staat stil, omdat ik altijd heel tevreden ben met de hoeveelheid calorie├źn die ik verbruikt heb. Dus vreet ik meer.

  Goed bezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mmm klinkt niet erg onafhankelijk als je voor de start van het onderzoek al spreekt over 'een angstcultuur'en het Nederlands Bakkerij Centrum mee doet.

  Ik denk dat ik de uitslag al wel zo'n beetje kan voorspellen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha, wij van WC-eend... zo'n onderzoek. Mijn vader hoefde dankzij geen brood meer eten niet aan de diabetespillen. Weer een N=1 als het hierop aankomt. Vroeger was ik tegen 12 uur echt misselijk en flauw en kon gerust een half brood eten. Ik eet het nog zelden en heb ook nooit meer dat hongergevoel. Daarbij voel ik me heel goed.
  Ik bak nog wel veel brood. Slap van mezelf, maar de kinderen... ik smeer er dan een enorme laag boter op en stamp ze vol groenten, fruit en andere gezonde dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben benieuwd hoe onafhankelijk dit onderzoek is. Ik heb geen coeliakie maar kan niet goed tegen gluten (of tarwe, dat ben ik aan het uitproberen). Ik heb niks tegen graan. Ik ben er een voorstander van. Ik zou heel graag weer zelfgebakken broodjes willen eten.
  Wat ik lastig vind is dat artsen een tarwe/glutengevoeligheid vaak niet serieus nemen als het geen coeliakie is.

  BeantwoordenVerwijderen