Volgers

Volgers

maandag 7 november 2016

vormingsklas

Een blog,waarin het trammetje van Oostvoorne naar Rotterdam genoemd werd,deed me teruggaan in de tijd. Toen ik zestien jaar was ging ik naar de vormingsklas in Rotterdam. Een jaar waarin allerlei huishoudelijke aktiviteiten geleerd werden. En dat  nodig was om een lerarenopleiding voor de "huishoudschool"te kunnen volgen.


Het was een leuk,maar zwaar jaar. Twee maal anderhalf uur reizen. Lange schooldagen en huiswerk maken.
De vakken waren nieuw. Soms leuk,maar ook wel eens belachelijk. Zo ook de witte schorten,die we moesten dragen.Ik herinner me nog de les "wassen en strijken". We deden er een uur over om zes zakdoeken piekfijn te strijken. Ik streek al vanaf mijn twaalfde de platte spullen. Glad en snel was het belangrijkste thuis.
Zo ook het vak "huishoudelijk werk". Koper meenemen van thuis en poetsen met een mengsel van krijt en spiritus. Ik deed dat al jaren lang voor mijn oma,maar dan met spul uit een blikje.
Het leukste vak vond ik koken. Mijn moeder hield daar niet van. Dus mocht ik niet helpen en zelf proberen. In dat jaar leerde ik de beginselen van koken en vooral bakken. Toen mocht ik af en toe een boterkoek of cake bakken.
Nog heb ik het kookboek,aangeschaft in dat schooljaar. Een enkele keer kijk ik er wel eens in. En de ouderwetse appeltaart en boterkoek,ooit in de vormingsklas geleerd,is nog favoriet bij ons en de visite.

3 opmerkingen:

  1. Wat leuk dit te lezen, ik kreeg dezelfde lessen in Amsterdam, maar het heette daar Orientatieklas.
    De kerrysoep met rijst staat nog steeds op mijn favorietenlijstje.
    Het was een leuk jaar, de praktijk lag me toch meer dan de theorie van de Mulo.
    Een goede huisvrouw ben ik er niet door geworden, meer van de franse slag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voornamelijk om een jaar te overbruggen (je mocht pas bij 17 jaar en 7 maanden de verpleging in) deed ik de vormingsklas. Wat me vooral is bijgebleven dat je soms om 10 uur al aan de "warme hap" zat omdat onze kooklessen zo vroeg plaats vonden en je zeker de helft moest proeven cq opeten. De was/stijf(!)strijklessen werden grotendeels spijbelend doorgebracht in een cafeetje in de buurt, onzinnige lessen vonden wij. Het is echt een "pretjaar" geweest, goede herinneringen aan.

    Veonique.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had met koken een plastic bakje op schoot. Om stiekem het eten,dat ik niet lekker vond in te doen en buiten school weg te gooien.

      Verwijderen